Laura Kenny
NOS Wielrennen

Vijfvoudig olympisch kampioene Kenny stopt met baanwielrennen

Vijfvoudig olympisch kampioene Laura Kenny heeft een punt achter haar carrière gezet. De 31-jarige baanwielrenster zwaait af als succesvolste Britse olympische atlete aller tijden.

Kenny won olympisch goud in 2012 in Londen op de ploegenachtervolging en het omnium. "Het absolute hoogtepunt van mijn carrière", blikt Kenny bij de BBC terug op die Spelen in eigen land. "Die twee weken hebben mijn leven veranderd."

Vier jaar later in Rio de Janeiro herhaalde ze de gouden dubbel op dezelfde onderdelen. Op haar derde Spelen, in 2021, veroverde ze met Katie Archibald in Tokio goud op de koppelkoers. Met haar vijfde gouden medaille werd ze de eerste Britse met goud op drie verschillende Olympische Spelen. Op de ploegenachtervolging voegde ze daar nog zilver aan toe.

De Kenny's samen goed voor twaalf keer goud

Voor haar successen werd ze door het Britse koningshuis bevorderd tot Dame Laura Kenny. Haar echtgenoot Sir Jason Kenny is de meest succesvolle mannelijke Britse olympiër met zeven keer goud en twee keer zilver.

Hij stopte twee jaar geleden met baanwielrennen. Sinds hun huwelijk in 2016 zijn 'de Kenny's' de meest succesvolle olympische familie.

  • AFP
    Laura Kenny
  • AFP
    Laura en Jason Kenny op de Spelen in Rio.
  • AFP
    Laura Kenny en Katie Archibald na de gouden koppelkoers in Tokio

Met de Spelen van Parijs in zicht maakt Kenny duidelijk deze zomer niet voor een vierde olympisch toernooi te gaan. "Ik heb het fantastisch gehad, maar nu is het tijd om die fiets op te hangen", aldus Kenny.

"Het zat al een tijdje in mijn hoofd", zegt ze over het besluit om te stoppen. "Het zijn behoorlijk grote offers die je moet brengen om je kinderen en gezin thuis te laten. Ik had er steeds meer moeite mee en kreeg gevoelens van aarzeling. Voor nog een gouden medaille gaan, hoe mooi ik het ook zou vinden, gaf me niet meer dezelfde energie als vroeger."

Kenny, moeder van twee kinderen, heeft op haar lange erelijst ook nog eens zeven wereldtitels en veertien keer EK-goud staan.

Wat de volgende stap in haar leven wordt, weet Kenny nog niet. Stephen Park, directeur performance bij de Britse wielerbond, zei eerder dit jaar al te hopen dat Kenny "nog jaren bij het baanwielerteam betrokken zal zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl