Ronald Koeman
NOS Voetbal

Geen Zirkzee, geen Brobbey, EK-puzzel wordt deze week niet gelegd

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het zag er allemaal zo mooi uit voor Oranje, de afgelopen maanden. Brian Brobbey werd steeds sterker, Joshua Zirkzee betoverde de Serie A en Memphis Depay beleefde een revival. De opties centraal voorin werden met de week mooier.

Het was een scenario waar bondscoach Ronald Koeman vier maanden geleden alleen van kon dromen. Voeg Wout Weghorst toe aan het rijtje en het had er alle schijn van dat vandaag de EK-spits van Oranje binnen zou wandelen bij het Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist.

Vandaag begint niet alleen de voorbereiding op de oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland, maar ook de voorbereiding op het EK van komende zomer. "Alles ligt open richting het EK", sprak Koeman bij de laatste interlandperiode in november.

Zo ook de vraag wie op het EK centraal in de spits staat. Die vraagt blijft onbeantwoord. Zirkzee haakte af met een hamstringblessure en Brobbey viel gisteren geblesseerd uit tegen Sparta Rotterdam. Vandaag meldde de Ajax-spits zich af.

Weghorst belangrijk in 2023

De 31-jarige Weghorst was in de laatste vier interlands van vorig jaar de spits van Oranje. Mede bij gebrek aan beter, maar ook omdat Koeman precies weet wat hij aan Weghorst heeft, de spits uit Borne altijd alles geeft en bovendien met drie interlandgoals in 2023 belangrijk was.

Wout Weghorst viert zijn goal tegen Ierland in november

De EK-vorm is er nu nog niet bij Weghorst. Eén keer scoorde hij dit jaar voor Hoffenheim en bovendien moest hij onlangs twee keer genoegen nemen met een plaats op de bank bij de club uit de Bundesliga.

Als alternatief zat Thijs Dallinga er vorige keer bij. De spits van Toulouse maakte als invaller zijn debuut. Dallinga's afwezigheid in de huidige selectie duidt erop dat de Groninger het EK normaal gesproken kan vergeten, tenzij er spitsen afvallen, zoals nu misschien met Brobbey.

Het was toen in november vorig jaar hopen op een wederopstanding van Depay en hopen op spectaculaire groei bij Brobbey en Zirkzee. Zo geschiedde, zowaar. Door de naam Zirkzee, die op de voorlopige lijst stond, ging vanwege zijn blessure toch een streep.

De selectie van Oranje voor de EK-oefenwedstrijden

Op ESPN uitte Koeman in februari sowieso zijn twijfels over Zirkzee als centrumspits. "Hij is niet altijd in de zestien waar hij moet zijn, omdat hij een meevoetballende spits is", zei de bondscoach.

Depay toont fitheid en waarde

Een klein wonder mag het heten. Na jaren van kommer en kwel aan blessures laat Depay de afgelopen tijd hoopvolle dingen zien. Bijna vier maanden al is hij blessurevrij. Bij Atlético Madrid bouwt hij het broodnodige ritme op, met invalbeurten en basisplaatsen.

Steeds vaker toont hij weer zijn meerwaarde. Afgelopen woensdag inspireerde Depay zijn ploeg op het hoogste platform, de Champions League, tot een comeback tegen Internazionale. Met zijn goal dwong hij een verlenging af en in de strafschoppenserie vond hij ook het net.

Zo'n Depay kan Oranje goed gebruiken, al zal Koeman zuinig op Depay zijn. Een jaar geleden bij zijn 88ste en voorlopig laatste interland tegen Gibraltar (3-0) opende Depay de score, maar viel hij vervolgens geblesseerd uit en bleef hij het hele jaar kwakkelen.

Memphis Depay

De belangrijkste indruk die Depay deze interlandperiode moet maken is een fitte indruk. Dat de 30-jarige spits over een week zonder kleerscheuren in het vliegtuig terug naar Madrid stapt en zijn opgaande lijn bij Atlético doorzet richting het EK.

In zijn eerste periode als bondscoach (2018-2020) bleek de keuze van Koeman voor Depay centraal voorin een gouden zet. Met Georginio Wijnaldum vormde hij een succesrijk en veel scorende tandem.

Tijd voor Brobbey

Met de inmiddels 33-jarige Wijnaldum terug in de selectie kan Koeman terugvallen op die oude waarden. Een recept voor nieuw succes lijkt die combinatie op voorhand niet. Logischer is het maken van een nieuwe, frisse keuze, voor Brobbey of Zirkzee bijvoorbeeld.

Depay is voor Koeman ook een optie op de linkervleugel, net als onder anderen Cody Gakpo, Xavi Simons, Donyell Malen en de net herstelde en nu afwezige Steven Bergwijn een rol rondom de centrumspits kunnen vervullen.

Kijk hieronder naar een discussie in Studio Voetbal over Brian Brobbey en over het middenveld van Oranje zonder Frenkie de Jong:

Het leek tijd voor Brian Brobbey, meer dan Zirkzee een echte centrumspits. "Een serieuze optie om mee te starten deze zomer", zei de bondscoach al. Zelfs Marco van Basten, die eerder twijfelde, was om en noemde de Ajacied onlangs bij Ziggo "de beste spits van Nederland".

De 22-jarige Brobbey onderscheidt zich het hele seizoen bij een matig Ajax en toonde zich naast zijn waarde als aanspeelpunt ook steeds meer een doelpuntenmaker. Twintig goals en acht assists noteerde hij dit seizoen in alle competities.

Koeman liet de Ajacied uit tegen Griekenland (0-1) al debuteren en bij de laatste interlandperiode meldde Brobbey zich vanwege een blessure af. Een eerste basisplaats lonkte op 23 maart tegen Schotland of op 26 maart tegen Duitsland. Dat is nu hoogst onzeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl