Elisa Balsamo klopt Lotte Kopecky in de sprint en wint voor de tweede keer Trofeo Alfredo Binda.
NOS Wielrennen

Pieterse en Meijering kleuren Italiaanse klassieker, maar Balsamo sprint naar zege

Elisa Balsamo heeft voor de tweede keer de Trofeo Alfredo Binda op haar naam geschreven. De voormalig wereldkampioene klopte de huidige wereldkampioene Lotte Kopecky in de sprint. Puck Pieterse sprintte knap naar de derde plaats.

Balsamo was twee jaar geleden ook al de beste in de WorldTour-klassieker. Vorig jaar werd ze tweede achter Shirin van Anrooij, die vandaag een hoofdrol speelde in de zege van haar ploeggenote.

Van Anrooij neutraliseerde in de finale tot twee keer toe een aanval van Mareille Meijering (Movistar) en plaveide zo de weg voor de sprintzege van Balsamo.

Wielermonument

Wie zaterdag genoten heeft van de zege van Jasper Philipsen in Milaan-Sanremo vraagt zich misschien af waarom er geen vrouweneditie is van dat monument. Een van de redenen: daags na Sanremo rijden de vrouwen hun eigen 'monumentale' klassieker: Trofeo Alfredo Binda.

De topfavoriete had de 24ste editie van de wedstrijd in Lombardije eigenlijk niet eens op haar programma staan: wereldkampioene Lotte Kopecky maakte vrijdag pas bekend dat ze Trofeo Binda wilde rijden.

Recordwinnares Marianne Vos (vier zeges) stond met Visma-Lease A Bike niet aan de start.

Venijn in de staart

Het eerste deel van de ruim 140 kilometer lange koers met onderweg flink wat klimwerk werd gekleurd door een solovlucht van de Canadese Clara Emond (EF Education-Cannondale).

Emond hield het zo'n vijftig kilometer vol, maar op 60 kilometer van de streep werd ze ingelopen. De rensters zaten toen al op de plaatselijke lus van ruim 15 kilometer, met daarin twee venijnige klimmetjes: de Orino (2,5 kilometer à 5,3 procent) en de Casale (800 meter à 7,3 procent).

De laatste klim werd vorig jaar aangegrepen door Van Anrooij om haar beslissende aanval te plaatsen. Nu was het Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) die in de voorlaatste ronde de Casale uitkoos voor een demarrage.

Puck Pieterse in de aanval in Trofeo Alfredo Binda, met Niamh Fisher-Black in haar kielzog.

Het multitalent, dat meedoet om de prijzen in het veldrijden en in het mountainbiken, beproeft steeds vaker haar geluk op de weg.

Vorig jaar kwam Pieterse even kijken in de Strade Bianche en werd prompt vijfde. Dit seizoen zijn haar ambities groter: zo kleurde ze de koers al in Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche en vorige week in de Ronde van Drenthe.

Na haar demarrage op de Casale pakte ze snel een voorsprong van een seconde of vijftien. Reden voor Niamh Fisher-Black, adjudante van Kopecky bij SD Worx, om het gat te dichten.

Pieterse en Fisher-Black reden hard door, maar zagen even later toch het onmogelijke van de aanval in en hielden de benen stil.

Aanvallen Meijering

Met een compact peloton van een vrouw of veertig begonnen de rensters aan de laatste ronde. Aan de voet van de Casale ging Fisher-Black opnieuw op de pedalen staan.

Twee Nederlandsen doken gelijk in haar wiel: Van Anrooij en Mareille Meijering. Meijering, tot vorig jaar universitair docente in Utrecht en Groningen, maakte vorig jaar pas de stap naar het profwielrennen.

Vorige week boekte ze namens Movistar haar eerste profzeges met een rit en het eindklassement in de Vuelta Extremadura.

In de afdaling keerden de achtervolgers terug, maar die groep was wel danig uitgedund. Aan de voet van de laatste beklimming van de Orino probeerde de toch al flink bedrijvige Yara Kastelijn het, maar ook zij werd gecounterd door Fisher-Black.

Mareille Meijering (links) en Neve Bradbury in de aanval in de slotronde van Trofeo Alfredo Binda.

Op de klim viel het even stil en zagen we Meijering opnieuw in de aanval, dit keer met Neve Bradbury (Canyon/SRAM) en later opnieuw Fisher-Black.

Van Anrooij reed het gat dicht en nam even volle bak over, maar keek ook opvallend vaak naar achteren. Niet voor niets, want haar rappe ploeggenote Balsamo wist - weliswaar zuchtend en steunend - te volgen.

Toch sprinten

Kopecky hield zich al die tijd rustig in het midden van het peloton, wachtend op de sprint die steeds onvermijdelijker leek. Meijering dacht daar anders over en plaatste op vijf kilometer van de streep nog een ultieme versnelling.

Achter de laatbloeier uit Stadskanaal werd even geaarzeld, maar standhouden tegen erkende tempobeulen als Marlen Reusser (voor Kopecky) en Van Anrooij leek onmogelijk.

Onder de rode driehoek van de laatste kilometer werd Meijering inderdaad in de kraag gegrepen. Kopecky leek naar de zege te sprinten, maar ze werd toch met ogenschijnlijk gemak gepasseerd door Balsamo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl