NOS Wielrennen

Wiebes voor vierde keer de beste in Ronde van Drenthe, Pieterse derde op VAM-berg

Wiebes voor de vierde keer de beste in Ronde van Drenthe

Lorena Wiebes heeft net als in 2021, 2022 en 2023 de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. De topsprintster van SD Worx-Protime was na een koers vol waaiers, smalle wegen, scherpe bochten en veel hollen en stilstaan de sterkste op de VAM-berg.

Oud-wereldkampioene Elisa Balsamo (Lidl-Trek) begon de laatste meters in het wiel van Wiebes, maar moest bij de eerste aanzet van Wiebes al gaan zitten en werd tweede.

Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) werd knap derde.

Improviseren

De laatste drie edities van de Drentse klassieker, die net als de Amstel Gold Race en de Simac Ladies Tour deeluitmaakt van de Women's WorldTour, eindigden in een sprintzege voor Wiebes.

Dat was echter op een ander parcours. Waar de wedstrijd in het verleden bepaald werd door flinten (de Drentse variant van kasseien), zag de organisatie zich dit jaar door vergunningseisen en beperkte politie-inzet, gedwongen om de wedstrijd rond de VAM-berg te centreren.

Ook op de voormalige vuilnisbelt kan Wiebes echter goed uit de voeten. In 2022 werd ze er derde bij het NK, vorig jaar werd ze tweede op het EK en ook in de afgelopen edities van de Ronde van Drenthe speelde de VAM-berg al een hoofdrol.

Ook Chiara Consonni moest improviseren, vermoedelijk omdat ze haar rugnummers vergeten was.

Zes keer moest de VAM-berg bedwongen worden in de 158 kilometer lange wedstrijd. Nog voor de tweede passage in Wijster ging de Belgische routinier Valerie Demey, rijdend voor het Nederlandse VolkerWessels, er in haar eentje vandoor.

Aan de voet van de VAM-berg had Demey 15 seconden voorsprong, daarna haalde het peloton de voet van het gaspedaal. Demey kreeg een voorsprong van bijna 3 minuten en begon aan een lange solo.

De Belgische Valerie Demey reed kilometerslang op kop in de Ronde van Drenthe

Twee ronden voor het einde zorgde wind voor de eerste serieuze schifting. Pieterse liet zich zien van voren, sloeg met haar ploeg Alpecin-Fenix de handen ineen met SD Worx (Wiebes) en dsm-firmenich-PostNL (Charlotte Kool) en trok het peloton in waaiers.

Twee oud-winnaars (en oud-wereldkampioenen) hadden de slag gemist: de Deense Amalie Dideriksen en Chantal van den Broek-Blaak, die - net als Ellen van Dijk - als moeder terugkeerde in het peloton na de geboorte van haar dochter Noa.

Een echte schifting kwam er niet, maar voor koploopster Demey betekende het wel het einde van haar lange vlucht.

Chantal van den Broek-Blaak (nummer 6) mist de waaierslag en moet in de achtervolging.

Wiebes zelf hield met ploeggenote Mischa Bredewold (de vrouw die Wiebes vorig jaar bij het EK op de VAM-berg onbedoeld te slim af was) het tempo wel zo hoog dat de ene na de andere renster aan de achterkant van het peloton moest lossen.

Pieterse trekt door

Op de voorlaatste passage van de VAM-berg - de laatste waarbij doorgeklommen werd tot op 'het dak van Drenthe' - maakte Pieterse in pas haar zesde wegkoers bij de profs het verschil.

De veldrit en mountainbike-specialiste voerde het tempo zo hoog op dat slechts een handjevol rensters konden volgen. Daarbij wel Wiebes, Kool en - met hangen en wurgen - Balsamo.

Op Balsamo na hadden alle favorieten een ploegmaat mee in de vlucht en dus leek de slag geslagen.

Maar na de VAM-berg zakte het tempo opnieuw in en kon het inmiddels flink uitgedunde peloton weer terugkeren. Zo liep het toch uit op een machtssprint op de VAM-berg.

Puck Pieterse maakt het verschil op de VAM-berg

Wiebes leek in een zetel te worden afgeleverd aan de voet, maar vlak voor de laatste bocht kwamen onder anderen Balsamo en Kool voorbij.

De Luxemburgse Christine Majerus zette de zaken recht voor haar kopvrouw en bracht Wiebes tot aan de keien van de laatste honderd meter. Wiebes maakte het vervolgens met speels gemak af en vierde haar zege met een luchtgitaarsolo.

Pieterse reed knap naar de derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl