FC Utrecht houdt de punten in eigen huis in subtopper tegen NEC

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht-NEC

De subtopper tussen FC Utrecht en NEC, twee ploegen die azen op een plek in de play-offs om Europees voetbal, is in de Galgenwaard geëindigd in 1-0. Dure averij voor de Nijmegenaren die ook nog lonken naar de vijfde plaats, waar Ajax nu staat.

NEC had de thuiswedstrijd in september met 3-0 gewonnen, maar de doelpuntenmakers van toen ontbraken in de Domstad: de verkochte Magnus Mattsson, de geblesseerde Dirk Proper en de van een ontstoken hartspier herstellende Bas Dost.

Zweefduik

Dat er het nodige op het spel stond, was in de tamme eerste helft niet te merken. De eerste opwinding liet maar liefst een half uur op zich wachten en kwam voor rekening van de gasten. Calvin Verdonk dwong met een vrije trap net buiten het strafschopgebied doelman Vasilios Barkas tot een zweefduik.

Sam Lammers klopt doelman Jasper Cillessen tegendraads

Ook de tweede kans was voor NEC, dat zonder de geblesseerde gangmaker Tjaronn Chery aan het duel was begonnen. Sontje Hansen rukte op en vond Koki Ogawa, die onnauwkeurig richtte. De thuisploeg had het vijandelijke doel nog geen enkele keer onder vuur weten te nemen toen de rust was aangebroken.

Tegendraads

Dat veranderde onmiddellijk na de hervatting. Binnen een paar minuten moest NEC-sluitpost Jasper Cillessen handelend optreden bij een inzet van Can Bozdogan en een door invaller Ryan Flamingo met de hak verlengd schot van Othman Boussaid.

Bij de derde mogelijkheid was het wel raak. Sam Lammers zette de aanval op en tikte even later de voorzet van Souffian El Karouani tegendraads achter Cillessen: 1-0. Lammers tot driemaal toe en invaller Victor Jensen twee keer verzuimden de marge naar twee goals te tillen.

Dat brak de Utrechters bijna op, ware het niet dat Barkas redding bracht bij een schuiver van Sylla Sow.