Supporters van 1. FC Köln
NOS Voetbal

Haatliederen tegen Oost-Duitsland ontsieren Bundesligaduel in week tegen discriminatie

De 26ste speelronde van de Bundesliga staat in het teken van de week tegen discriminatie, maar de actie kent een valse start. Bij het duel tussen 1. FC Köln-RB Leipzig zongen de thuissupporters vrijdagavond liederen tegen Oost-Duitsers.

Dat stoot Marco Rose, trainer van Leipzig en ook afkomstig uit die stad, tegen het zere been. "Ik ben hier om te verenigen en niet om te verdelen", zegt Rose, die in de DDR-tijd in Leipzig werd geboren.

"Er zijn daar veel coole mensen, net als hier. Er zijn een paar idioten, net als hier. Dus uiteindelijk lijkt alles eigenlijk heel erg op elkaar. Daarom hebben we op een gegeven moment de muur afgebroken, zelfs in de hoofden van de mensen", waarmee Rose verwijst naar de val van de Berlijnse muur in 1989, waarna Duitsland zich weer verenigde tot één land.

Marco Rose

Volgens Rose is het wel belangrijk dat het in de juiste context wordt gezien. "Het is duidelijk dat ik het niet goedkeur. Maar op een gegeven moment is het 4-1 of 5-1 en het was een emotionele wedstrijd. We moeten daar niet te veel in zien."

Hij benadrukte ook: "Veel mensen hebben de juiste instelling en mentaliteit. We moeten een voorbeeld aan hen nemen en de anderen misschien een beetje corrigeren."

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er ook wederom protesten tegen de constructie van RB Leipzig, die volgens veel Duitse voetbalfans tegen het principe ingaat dat clubs voor een meerderheid in handen van de fans moeten zijn, in plaats van een sponsor.

Xavi Simons maakte de eerste treffer

Christian Keller, directeur van 1. FC Köln, voelde zich ongemakkelijk bij de incidenten. "We hadden vandaag een actie tegen discriminatie. Des te meer reden om je af te vragen wat er in de hoofden van sommige mensen omgaat", zei hij. "Zulke liederen zijn onacceptabel. Het is maar een minderheid, maar het is een schande dat deze minderheid bestaat."

Nadat Xavi Simons Leipzig, dat overigens met ruime cijfers won, op voorsprong had gezet, landden er ook nog glazen op het veld. Dit omdat de fans zich geprovoceerd zouden hebben gevoeld toen Simons juichte bij de thuisfans.

"Hij rent altijd naar de cornervlag na doelpunten. De plek was ongelukkig", zegt Rose. "Maar hij had geen slechte bedoelingen en wilde niemand provoceren. Hij juichte naar de televisiecamera's in plaats van naar de fans", verzekerde hij.

"Waarom er een glazen fles op het veld kwam, is de meer gepaste vraag", voegde Rose toe, verwijzend naar een moment tijdens een hoekschop van Leipzig in de 42ste minuut, toen een klein flesje Simons en David Raum ternauwernood miste. "Als hij iemand raakt, of het nu iemand in een witte of blauwe trui is, doet dat pijn."

Keller: "Ik hoop dat we wat beelden kunnen vinden en hem eruit kunnen halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl