Archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Uitbraak mazelen in regio Eindhoven

GGD Brabant-Zuidoost heeft verschillende meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving. Het gaat om veertien ongevaccineerde kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar en om een ongevaccineerde volwassene.

De bron van de uitbraak is nog niet gevonden, maar de GGD gaat elke melding na. "We hebben drie of vier locaties in beeld waar een of meerdere patiënten aan te koppelen zijn", vertelt Ronald ter Schegget, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Brabant-Zuidoost. "Maar het is niet bekend wat die locaties met elkaar te maken hebben."

Op de locaties die in beeld zijn verspreidt de GGD nu vooral informatie over de ziekte en de symptomen waar mensen op moeten letten. Aan huisartsen wordt gevraagd om patiënten met klachten die bij mazelen passen, apart te ontvangen.

Sinds het mazelenvaccin in 1976 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, zijn er beduidend minder meldingen van mazelen. Maar elke tien tot veertien jaar ziet het RIVM een grotere uitbraak van mazelen. De laatste was in 2013. "Dus het is er wel zo'n beetje de tijd voor", stelt Ter Schegget vast. "In zeker twintig Europese landen zien we op dit moment meer mazelen dan normaal. Dan is het logisch dat we er hier ook mee te maken krijgen."

Besmetting via hoesten en niezen

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte. De ziekte begint plotseling, met klachten als koorts, niet lekker voelen, niezen en hoesten. Daarbij hebben besmette mensen meestal ook ontstoken ogen. Na drie tot zeven dagen komen vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. Als iemand met mazelen hoest of niest, kunnen anderen besmet raken. Wie mazelen heeft, blijft besmettelijk tot vier dagen na de eerste vlekjes.

Voor sommige mensen kunnen de gevolgen van mazelen groter zijn. Vooral ongevaccineerde jonge kinderen, ongevaccineerde zwangeren en mensen met een immuunstoornis lopen het risico ernstiger ziek te worden. Kinderen worden standaard met 14 maanden gevaccineerd. Eerder kan, maar is volgens het RIVM niet wenselijk omdat het vaccin op de lange termijn dan minder werkzaam is.

Dalende vaccinatiegraad

Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding toe. Die daling ziet Ter Schegget in zijn regio ook, "maar met een vaccinatiegraad tussen 87 en 91 procent doet onze regio het nog best goed." Bij de laatste grote uitbraak in 2013 waren er in de regio Zuidoost-Brabant maar 4 gevallen op het totaal aantal meldingen van 2688.

De GGD Brabant-Zuidoost adviseert mensen die ongevaccineerd zijn en klachten zoals koorts én huiduitslag ontwikkelen, thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl