Beeld ter illustratie
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zeeuwse GGD wil actie van gemeenten tegen lage vaccinatiegraad kinderen

De GGD Zeeland maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in de provincie. Nog geen driekwart van de Zeeuwse kinderen krijgt alle prikken tegen ziektes als mazelen, polio en meningokokken.

Dat is het laagste percentage van Nederland en ver onder de RIVM-norm van 90 procent. Een uitbraak van een infectieziekte kan daardoor ernstige gevolgen hebben, zegt Marlène Nieskens van de GGD Zeeland tegen Omroep Zeeland.

"Een optimale bescherming heb je met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Dat halen we in Zeeland niet. Met als gevolg dat de kans op een uitbraak en de gevolgen van een uitbraak aanzienlijk groter zijn."

Twijfels na corona

In geen enkele Zeeuwse gemeente wordt de norm van 90 procent gehaald. Reimerswaal, Borsele, Tholen en Sluis zitten zelfs onder de 70 procent. De GGD hoopt dat de gemeenten onderzoeken hoe de vaccinweigeraars beter bereikt kunnen worden om ze ervan te overtuigen de prikken wél te nemen.

Veel Zeeuwen weigeren vaccinatie om godsdienstige redenen, maar sinds corona is vooral onder niet-gelovigen de vaccinatiegraad fors gedaald. "Mensen die hun twijfels hadden bij de coronavaccins kiezen er nu ook voor om hun kinderen niet in te enten met de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma", aldus Nieskens.

Grote verschillen

In heel Nederland is 84,2 procent van de kinderen op 2-jarige leeftijd volledig gevaccineerd. De regionale verschillen zijn groot; Zeeland is met 74,8 procent hekkensluiter. Slechts twee regio's halen de RIVM-norm van 90 procent: de GGD Gooi en Vechtstreek en de GGD Groningen.

GGD-regio's met de hoogste vaccinatiegraad onder kinderen van 2 jaar (bron: RIVM)

GGD-regio Vaccinatiegraad
Gooi en Vechtstreek 90,2 procent
Groningen 90,0 procent
IJsselland 89,2 procent
Drenthe 89,1 procent
Twente 89,1 procent

GGD-regio's met de laagste vaccinatiegraad onder kinderen van 2 jaar (bron: RIVM)

GGD-regio Vaccinatiegraad
Zeeland 74,8 procent
Hart voor Brabant 79,0 procent
Amsterdam 79,2 procent
Gelderland-Midden 79,3 procent
Rotterdam-Rijnmond 80,9 procent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl