Beeld ter illustratie
NOS Nieuws

Tekort aan vaccin tegen hondsdolheid, vaccineren nu niet mogelijk

Leveringsproblemen bij twee producenten van het rabiësvaccin leiden tot een groot tekort aan het vaccin tegen hondsdolheid. Eén producent kan mogelijk pas in januari 2024 vaccins leveren, meldt de GGD. De andere producent kan de grotere vraag die door het productieprobleem ontstaat niet opvangen.

Het vaccin dat nog beschikbaar is, wordt gereserveerd voor mensen die tijdens hun reis een incident hebben gehad en een nabehandeling moeten krijgen of afmaken.

De GGD adviseert reizigers die nog een serie vaccinaties moeten afmaken om contact op te nemen om te zien of dit nog mogelijk is.

Risico beperken

De GGD zegt dat mensen zelf veel kunnen doen om het risico op hondsdolheid te beperken. De gezondheidsorganisatie adviseert om contact met levende en dode dieren te vermijden.

Honden maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen het virus overbrengen als ze je krabben, bijten of likken. Als dat gebeurt, adviseert de GGD om de wond grondig schoon te maken met zeep, Betadine of alcohol. Ook als je bent gevaccineerd raadt de GGD aan om direct de alarmcentrale van je eigen ziektekostenverzekeraar te bellen.

Wereldwijd overlijden volgens de GGD ieder jaar zo'n 60.000 mensen aan hondsdolheid. In Nederland komt het virus onder dieren niet voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl