Tim Merlier wint voor de derde keer op rij Nokere Koerse.
NOS WielrennenAangepast

Argeloze oversteker en greppels, maar Merlier en Kopecky weer beste in Nokere

Tim Merlier en Lotte Kopecky hebben zichzelf opgevolgd als winnaar van de Vlaamse semi-klassieker Nokere Koerse. Voor Merlier was het zelfs de derde zege op rij op de hellende kasseitjes van de Nokereberg.

Merlier was oppermachtig in een door een valpartij ontregelde sprint. Kopecky kwam net als vorig jaar solo aan op de Nokereberg.

De Nederlanders Fabio Jakobsen en Lorena Wiebes moesten beiden genoegen nemen met de tweede plaats.

Greppels en argeloze overstekers

De 78ste editie van Nokere Koerse voor mannen was 188 kilometer van Deinze naar Nokere. Op 40 kilometer van de streep wist Abram Stockmann van Tour de Tietema-Unibet als laatste van een vroege vlucht nog net de bonus (een tankpas van 500 euro) op de voorlaatste passage van Nokereberg te innen.

Daarna werd het niet meer rustig in het peloton. Daan Hoole reed een ijzersterke koers, maar op ruim 20 kilometer van de finish vloog hij in het kielzog van de vallende Ineos-renner Kim Heiduk uit de bocht, belandde in een greppel en zag het peloton met een van pijn vertrokken gelaat aan zich voorbijgaan.

Ook daarna dreigde er voortdurend gevaar. Terwijl het op hol geslagen peloton richting de laatste 10 kilometer stormde, stak nog een argeloze fietser met fietstassen het parcours over. Een ongeluk werd maar net voorkomen.

Wie dacht dat de sprinters zich door hun helpers naar de finishstraat op de Nokereberg zouden laten leiden, kwam bedrogen uit. Op de Lange Ast zagen we plotseling de grootste namen van voren. Jasper Philipsen probeerde zelf weg te rijden, Tim Wellens gaf hem lik op stuk en Merlier volgde zijn wiel.

Op 4 kilometer probeerde de ijzersterke Wellens op de Vlaamse keien nog een keer weg te rijden en dit keer moest Küng het hoofd buigen. Achter hem sloegen de sprintersploegen de handen ineen en daar was ook Wellens niet tegen bestand.

Schouderduw

In de laatste kilometer moest Merlier nog een schouderduw uitdelen aan zijn voormalige sprintaantrekker Jonas Rickaert, toen hij in de mangel genomen dreigde te worden.

Merlier ontsnapte de dans, moest wel zijn ketting opnieuw opschakelen en ging er vervolgens als een raket vandoor. Hij begon zijn sprint bij het opdraaien van de Nokereberg, sloeg meteen een groot gat en reed onbedreigd naar de zege.

Philipsen en Jakobsen, die in 2018 in Nokere zijn eerste profzege behaalde, completeerden het podium. Maikel Zijlaard, normaal de sprintaantrekker van Arvid de Kleijn bij Tudor, werd verdienstelijk zevende.

Kopecky wint weer, dit keer zonder tranen

Eerder op de dag schreef Kopecky voor de tweede keer in haar carrière Nokere Koerse op haar naam. De 28-jarige wereldkampioene uit België kwam na 127 kilometer, waarvan 17 over kasseien, solo over de finish.

Lotte Kopecky

Met nog 14 kilometer te gaan trok Kopecky, die eerder op de dag gevallen was, hard door op de kasseien van de Lange Ast. Een strook van 400 meter met 5,2 procent stijging. Alleen Lorena Wiebes, Lily Williams en Arlenis Sierra konden haar volgen.

Wiebes was ook betrokken bij de valpartij waar Kopecky (die met gescheurd tricot over de finish kwam) naar de grond ging.

Kopecky, die net als Wiebes bij SD Worx rijdt. Ze ging er op 7 kilometer solo vandoor en had binnen een mum van tijd een halve minuut te pakken. Wiebes, die de wedstrijd in 2019 en 2022 won, eindigde voor Williams als tweede.

Vorig jaar kwam Kopecky in tranen over de streep in Nokere. Destijds was ze in rouw vanwege het overlijden van haar broer. De Vlaamse zou toen eigenlijk Nokere niet eens rijden, maar stapte speciaal op met als doel om haar broer te eren.

Ploeggenoten Lorena Wiebes en Lotte Kopecky proosten op het podium van Nokere Koerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl