Arsenal verslaat Porto na penalty's: na 14 jaar weer kwartfinalist Champions League

Arsenal zet grote stappen om er een uitzonderlijk seizoen van te maken. De Londenaren, die aan kop staan in de Premier League, hebben na een zwaarbevochten zege op Porto voor het eerst in veertien jaar de kwartfinales van de Champions League bereikt.

Daarvoor moest Arsenal wel de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd van drie weken geleden repareren. Dat lukte pas na strafschoppen.

Door een doelpunt van Leandro Trossard was de stand na twee keer negentig minuten weer gelijk (1-1), in de strafschoppenserie maakte David Raya het verschil. De doelman van Arsenal stopte de penalty's van Porto-back Wendell en Wenderson Galeno en zag vier ploeggenoten scoren.

David Raya stopt de strafschop van Wendell

Waar Arsenal in de uitwedstrijd geen enkel schot tussen de palen van het vijandelijke doel produceerde, was in eigen stadion meer te zien van de blakende vorm waarin de ploeg van trainer Mikel Arteta verkeert. "Wij kunnen de fans de avond van hun leven bezorgen", sprak de Spaanse coach vooraf vol vertrouwen.

Intensiteit

Qua voetbal hebben doorgewinterde Arsenal-fans ongetwijfeld mooiere avonden beleefd, maar door de intensiteit zal de beslissende avond met FC Porto als tegenstander niet snel worden vergeten.

De wedstrijd vloog heen en weer over het Noord-Londense gras en raakte regelmatig verhit door stevige tackles. Technische hoogstandjes van onder meer Arsenal-aanvoerder Martin Ødegaard werden beantwoord met vlijmscherpe omschakelingen van de Portugezen.

Zelfs langs de lijn spatten de vonken er vanaf. Coaches Arteta en Sergio Conceição maakten bijna net zo veel meters als hun spelers, bewogen mee bij grote kansen en wonden zich op bij overtredingen. Beiden in het zwart gestoken trainers kregen een gele kaart voor hun bemoeienissen.

• AFP
    Porto-coach Sérgio Conceição
  • Reuters
    Mikel Arteta

Kort voor rust repareerde Trossard de in Portugal opgelopen schade. De linksbuiten van Arsenal rondde af na voorbereidend werk van Martin Ødegaard, die een kluitje verdedigers op het verkeerde been zette.

Ook in de tweede helft was Arsenal de bovenliggende partij, al gaf Porto zich geen moment gewonnen. Via spits Evanilson en de van Ajax gehuurde Francisco Conceição kreeg Porto kansen.

Extra spits

Met name in het laatste kwartier drukte Arsenal door. Met aanvallend wisselen - spits Gabriel Jesus voor middenvelder Jorginho - maakte Arteta duidelijk het zo snel mogelijk te willen beslissen.

Invaller Jesus stuitte echter op doelman Diogo Costa en een doelpunt van Ødegaard werd afgekeurd vanwege een overtreding van Kai Havertz. Hij trok in aanloop naar het doelpunt aan het shirt van de 41-jarige krijger Pepe, nog altijd onbetwist leider van de Porto-defensie.

Pepe in duel met Kai Havertz

In de verlenging nam de spanning de overhand en kwamen beide ploegen nauwelijks tot kansen, waarna Raya zijn heldenrol kon opeisen met twee gestopte strafschoppen in de serie.Vrijdag gaat Arsenal voor het eerst sinds 2010 in de koker voor de loting van de achtste finales.

Daarmee rekent de club af met de vloek die de 'last 16 hoodoo' werd genoemd. De Gunners ontbraken de afgelopen zes seizoenen in de Champions League, daarvoor was zeven jaar op rij de achtste finale het eindstation.