Tennet wil komende tien jaar 160 miljard euro investeren in stroomnet
Netbeheerder Tennet verwacht de komende tien jaar 160 miljard euro nodig te hebben om te investeren in hoogspanningskabels en het aansluiten van grote windenergieprojecten.
Uit de presentatie van de jaarcijfers van 2023 blijkt dat de winst van Tennet met 50 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 1,8 miljard euro. "De energietransitie is simpelweg niet te stoppen," zegt Tennet-topvrouw Manon van Beek. "Hernieuwbare energie is nu gewoon goedkoper."
Ruimtegebrek is een grote zorg voor Van Beek. "We hebben te maken met serieuze congestie, in het bijzonder in Nederland. Dat klanten en bedrijven moeten wachten op een aansluiting houdt me 's nachts soms wakker. Daarom moeten we blijven bouwen, bouwen, bouwen."
Verkoop aan Duitse staat
Het Nederlandse Tennet is werkzaam in Duitsland en Nederland. Er zijn onderhandelingen om de activiteiten in Duitsland te verkopen aan de Duitse staat. Duitsland wil meer invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van het stroomnetwerk. De directie van Tennet rekent op een deal binnen twaalf maanden. "Het is waarschijnlijker dat dat wel gebeurt, in plaats van niet", aldus Van Beek.
De Duitse activiteiten vormen nu nog zo'n 55 procent van alles wat Tennet doet. Als deze worden afgestoten, is er volgens het bedrijf nog 72 miljard euro nodig voor investeringen in Nederland. Tennet bevestigt dat de oplopende transportkosten in principe worden doorberekend aan de klanten, oftewel aan huishoudens en bedrijven. Ook als de overheid deels meebetaalt, komt de rekening bij de maatschappij te liggen.
Hoe het komt dat het elektriciteitsnetwerk vol raakt, dat wordt uitgelegd in deze video: