Elektriciteitsmasten bij een hoogspanningsstation van Tennet
NOS NieuwsAangepast

Kabinet komt met miljardenlening voor netbeheerder Tennet

Het demissionaire kabinet geeft een tijdelijke lening van 25 miljard euro aan netbeheerder Tennet. Met dit geld kan het bedrijf investeringen doen om de verstopping van het stroomnet tegen te gaan. Dit heeft het ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Het net zit nu overvol, wat de energietransitie dreigt te vertragen.

De lening is duidelijk bedoeld als een overbrugging. Eigenlijk zou Tennet geld binnenkrijgen door de verkoop van de Duitse tak van de netbeheerder, maar dat loopt vertraging op.

Kabels

Het is niet duidelijk op welke termijn de verkoop in Duitsland wel doorgaat en Tennet heeft in 2024 al 13 miljard euro nodig om allerlei investeringen te kunnen doen. Er moeten bijvoorbeeld dikke kabels worden aangelegd, zodat er meer stroom door het elektriciteitsnet kan gaan. In 2025 gaat het om een bedrag van 12 miljard euro.

Als de verkoop van de Duitse tak toch op korte termijn rondkomt, duurt het nog maanden voordat Tennet daadwerkelijk dat geld op de rekening heeft staan. Tennet betaalt een markconforme rente op de lening en moet het volledig geleende geld terugbetalen in de periode 2030-2040.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl