NOS VoetbalAangepast

Wervelend AZ toont met 4-0 nog genade voor gehavend en zwak Excelsior

Bekijk de samenvatting van AZ - Excelsior Rotterdam

Moeiteloos heeft AZ thuis het dolende Excelsior verslagen in de eredivisie: 4-0. AZ was met vier goals nog genadig voor de Rotterdammers, die al voor de zesde keer op rij verloren en de degradatiestreep naderen.

AZ, de ploeg van coach Maarten Martens, staat nog altijd stevig op plek vier in de eredivisie, zeven punten achter de huidige nummer drie FC Twente.

Het verzet van Excelsior was eigenlijk al na een kwartier gebroken. De Rotterdammers kregen in twee minuten twee goals tegen, waarvan eentje - een kopbal van Dani de Wit (1-0) - voor het vijfde duel op rij uit een hoekschop.

Het was de dertiende tegengoal uit een corner dit seizoen voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen, die gelijk knock-out geslagen leek.

Bekijk hier de reacties van Mijnans, Dijkhuizen, Van Gassel en Martens:

Dat AZ maar vier keer scoorde, was een wonder. Twee goals werden afgekeurd wegens buitenspel, een schot van Tiago Dantas raakte de lat en Excelsior-doelman Stijn van Gassel haalde meerdere keren opgelucht adem na vele hachelijke momenten in zijn strafschopgebied.

Misschien hadden ze het wel een beetje voorzien bij Excelsior, want zij misten zowat een half basiselftal wegens schorsingen en blessures van Couhaib Driouech, Redouan El Yaakoubi, Troy Parrott, Kik Pierie en Arthur Zagré.

Wervelend voetbal

Het nam niet weg dat AZ, zeker voor rust, wervelend voetbalde. Excelsior gaf ruimte weg, maar AZ profiteerde er fraai van. Zoals bij de 2-0 van Vangelis Pavlidis, die naar de eerste paal sloop en behendig binnentikte.

AZ viert de 1-0 van Dani de Wit

Nog binnen het half uur was het helemaal beslist, toen een zwabberbal van Sven Mijnans binnen viel via de paal (3-0). Excelsior schoot niet één keer richting het doel van keeper Mathew Ryan.

Twee goals Mijnans

Na rust deed Excelsior iets meer mee, maar echt gevaarlijk werd het niet. Uitblinker Mijnans frommelde halverwege de tweede helft ook nog zijn tweede binnen, knap liggend op de grond (4-0). AZ speelde het duel rustig uit en trainer Martens liet de 18-jarige jeugdspeler Kees Smit nog debuteren.

AZ treft volgende week hekkensluiter Volendam. Excelsior speelt dan misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: thuis tegen de directe concurrent RKC Waalwijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl