Harry Kane

Bayern boekt eclatante zege op laagvlieger Mainz (8-1), PSV-opponent Dortmund wint nipt

Bayern München heeft zaterdag mede dankzij een hattrick van topscorer Harry Kane een eclatante zege geboekt op het laaggeplaatste FSV Mainz 05. In de eigen Allianz Arena won de ploeg van trainer Thomas Tuchel met 8-1.

Later op de avond won Borussia Dortmund, de nummer vier van de ranglijst, mede dankzij een doelpunt van oud-PSV'er Donyell Malen nipt met 2-1 bij middenmoter Werder Bremen. Voor Dortmund wacht aankomende woensdag het tweede Champions League-treffen met PSV in de achtste finales.

Met de ruime zege heeft Bayern de Champions League-zege op Lazio van afgelopen dinsdag, goed voor een plek in de kwartfinales van het Europese hoofdtoernooi, een uitstekend vervolg gegeven.

Met zijn hattrick heeft de 30-jarige Kane in zijn eerste seizoen in Duitsland de grens van dertig doelpunten in de Bundesliga bereikt, hij heeft negen goals meer dan de nummer twee op de huidige topscorerslijst.

In de geschiedenis van de competitie lukte het een speler slechts één keer eerder om dertig keer of vaker te scoren in zijn debuutseizoen. Uwe Seeler deed dat in het seizoen 1963/1964 namens Hamburger SV.

Tegen Mainz 05 kwam Bayern, dat een ruime achterstand heeft op koploper Bayer Leverkusen en voor het eerst in elf jaar de landstitel mis lijkt te lopen, geen moment in de problemen.

In de eerste helft waren Kane (tweemaal) en Leon Goretzka trefzeker. Na rust scoorden Thomas Müller, Jamal Musiala en Serge Gnabry en waren Kane en Goretzka nogmaals trefzeker.

Een helft met tien man

Dortmund speelde in het nipt gewonnen duel met Werder Bremen een helft lang met tien man, nadat middenvelder Marcel Sabitzer in de blessuretijd van de eerste helft een directe rode kaart had ontvangen.

In een poging het balbezit te veroveren, plantte de 29-jarige Oostenrijker zijn noppen in de hak van Bremen-verdediger Mitchell Weiser. De arbiter stond er vlak achter en pakte gelijk de rode kaart.

Marcel Sabitzer zoekt de kleedkamer op na zijn directe rode kaart

Dortmund had op dat moment een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Donyell Malen en Jadon Sancho. De ploeg van trainer Edin Terzic zag Werder Bremen in de zeventigste minuut via Justin Njinmah de aansluitingstreffer maken.

Door de zege heeft Dortmund de vierde plek in de Bundesliga weer overgenomen van RB Leipzig, dat zaterdag met 2-0 won van degradatiekandidaat Darmstadt.