De Utrechtse Marijn rijdt nog wel op haar Babboe-fiets
NOS NieuwsAangepast

Bijna 10.000 bezitters van Babboe-bakfietsen melden zich voor compensatie

Ruim 9300 eigenaren van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat meldt advocatenkantoor Birkway, dat het meldpunt startte.

Het kantoor deed dat nadat fietsproducent Babboe bijna 10.000 bakfietsen had teruggeroepen, omdat de veiligheid ervan niet gegarandeerd kan worden. Birkway inventariseert het aantal gedupeerden en onderzoekt of zij een compensatie kunnen krijgen.

Het advocatenkantoor stuurde een brief naar Babboe en moederbedrijf Accell, met daarin de vraag om compensatie voor de geleden schade. Vooralsnog is daarop geen reactie gekomen, zegt advocaat Quirijn Bongaerts.

Voucher ter compensatie

Vier modellen van Babboe zijn teruggeroepen: de City, City E, Mini en Mini E. Bezitters van die modellen krijgen nog te horen wat ermee gaat gebeuren. "Dat proces zal vanaf eind maart in werking treden", zegt een woordvoerder. Wat er precies voor compensatie komt, verschilt per klant: "We kijken in overleg met de klant wat de beste optie is. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar hoe oud de fiets is." Wel komt iedereen in aanmerking voor een voucher, als compensatie voor het ongemak en de wachttijd voor een oplossing van Babboe.

Maar een voucher geven aan gedupeerden is een ontoereikende oplossing, vindt advocaat Bongaerts. "Dat zal het waardeverlies niet dekken. Wie in december een fiets van 3500 euro kocht, heeft nu schrootwaarde in de garage staan. Dat los je niet op met een paar tegoedbonnen voor onderdelen."

"Consumenten vertrouwen het merk niet meer en kunnen de bakfiets ook niet meer verkopen op Marktplaats", zegt de advocaat. Dat verkoopplatform haalde vorige week alle Babboe-advertenties offline.

'Ik kan niet zonder'

Hoewel de fietsen als onveilig bestempeld zijn, worden ze in ieder geval in de provincie Utrecht nog altijd gebruikt. "Ik kan niet lopend mijn kinderen wegbrengen", zegt de Utrechtse Marijn van Berge Henegouwen tegen RTV Utrecht.

Marijn voelt zich niet helemaal veilig, maar kan de fiets niet missen:

Babboe-bakfietsen bezitters melden zich voor compensatie, maar rijden vaak tóch mee door

Ook het gebruik van de overige twaalf modellen van Babboe wordt afgeraden. De fietsproducent kan op dit moment niet zeggen of die uiteindelijk ook worden teruggeroepen. "We doen nog onderzoek naar de veiligheidswaarschuwing van de NVWA voor de andere modellen", aldus de woordvoerder.

Uit een rondgang van RTV Utrecht langs verzekeraars blijkt dat mensen die nu nog met een Babboe-bakfiets de weg op gaan, gewoon verzekerd zijn. De verzekeringsvoorwaarden zijn niet gewijzigd sinds de NVWA de fietsen onveilig heeft genoemd en adviseert om er niet meer mee de weg op te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl