Hovenier schoffelt klimop uit Utrechts kunstwerk: 'We zijn echt overvallen'
Een klimop die bedoeld was als onderdeel van een kunstwerk op een flatgebouw in Utrecht, heeft dat niet lang volgehouden. Een hovenier verwijderde de plant, die juist met zorg was uitgekozen door de bewoners van het gebouw. "We zijn hier echt door overvallen", zegt een verbaasde bewoonster tegen RTV Utrecht.
Het kunstwerk werd gemaakt door Jan Heinsbroek, een gerenommeerd muurschilder in de Domstad. Hij staat bekend om zijn levensechte schilderijen. Zo ook deze schildering op een flat in de wijk Hoograven.
Het idee is als volgt: een giraffe ter hoogte van zeven verdiepingen eet van klimop op diezelfde hoogte. Maar die klimop moet daar nog wel naartoe groeien. "Met de jaren moet het kunstwerk steeds beter tot zijn recht komen", zei de kunstenaar, die werkt onder het pseudoniem Janisdeman, vorig jaar tegen het AD. In september werd de schildering onthuld.
Clematis in plaats van hedera
Een hovenier heeft de klimplant nu verwijderd in opdracht van woningcorporatie Woonin. Maar er is ook een nieuwe geplant. "Een clematis", zegt bewoonster Liesbeth Rox. Jammer, want dat hadden ze niet zo uitgekozen. De clematis krijgt net als de hedera ook bloemen, maar die zijn een stukje groter en hebben meer kleur.
Het plan voor de hedera was goedgekeurd, zegt acteur en presentator Edo Brunner. Hij is de compagnon van kunstenaar Heinsbroek. "Bij de opening waren mensen van Woonin en de gemeente aanwezig, ze vonden het superleuk. Niemand zei dat de hedera niet mocht."
Rox en Brunner reageren verontwaardigd:
Woonin zegt dat de vorige klimop niet goed hechtte aan de staaldraad. Daarom was een nieuwe klimplant nodig om het kunstwerk succesvol te maken. "Uiteindelijk groeit de plant weer omhoog en wordt de gevel er mooier van", zegt een woordvoerder. De clematis moet beter hechten en zal ervoor zorgen dat het groen steeds verder naar de giraffe toe groeit."
De kwestie doet denken aan een gebeurtenis drie jaar geleden, toen een overijverige medewerker van de gemeente Utrecht een ecologische trap schade toebracht. De bedoeling was dat de trap helemaal begroeid zou raken, maar de medewerker brandde alle plantjes tussen de voegen weg, omdat hij die aanzag voor onkruid.