De trap is niet heel groen meer RTV Utrecht

Een overijverige inhuurkracht van de gemeente Utrecht heeft een ecologische trap achter het Centraal Museum in de stad grote schade toegebracht. De bedoeling was dat de trap helemaal begroeid zou raken, maar de medewerker brandde alle plantjes tussen de voegen juist weg.

"Dit is heel triest", zegt een van de initiatiefnemers, Harmke van Dam, tegen RTV Utrecht. "Er staat echt helemaal niets meer", vult vrijwilliger Ben Nijssen aan.

De trap is bedacht door een kunstenares en moest een ontmoetingsplek worden. "Voor planten, dieren en mensen. Bovendien dient de trap als een soort verbindende factor tussen het Centraal Museum en de singel", zei de kunstenares na de aanleg.

'Menselijke fout met zeer spijtige gevolgen'

Het kunstwerk kostte 243.800 euro. Extra pijnlijk is dat de gemeente Utrecht een groot deel van dat bedrag betaalde. De gemeente spreekt in een reactie van "een menselijke fout met zeer spijtige gevolgen".

Zo had de trap er uiteindelijk uit moeten zien, in een 'artist impression' uit 2018:

Birthe Lehmeijer

Initiatiefnemer Van Dam en meerdere vrijwilligers staken de afgelopen jaren veel tijd in het project. Er werd bestudeerd welke planten het goed deden en er werd regelmatig water gegeven als er te weinig neerslag was gevallen. In de tussentijd deed de natuur zijn werk. "We zijn er drie jaar mee bezig geweest", zegt Van Dam.

Ze erkent dat fouten maken menselijk is. "Het is duidelijk dat de afdeling groenbeheer van de gemeente hier ook zelf mee zit." Tegelijkertijd vindt ze ook dat de inhuurkracht beter ingelicht had moeten worden. "Het blijft doodzonde dat het nu geruïneerd is."

De medewerker brandde bijna alle plantjes weg RTV Utrecht

De vrijwilligers moeten nu weer van vooraf aan beginnen. "We proberen de planten zo snel mogelijk te bestellen, maar dat is een probleem op zich", zegt vrijwilliger Nijssen. "Je hebt hier speciale plugplantjes voor nodig en die kun je niet het hele jaar krijgen. Het zal zeker een jaar duren voordat het weer een beetje groen is."

De gemeente belooft alle extra kosten op zich te nemen. "Samen met alle betrokken partijen stellen we zo snel mogelijk een plan op voor de nieuwe, groene inrichting van de trap. Ook kijken we samen met de betrokkenen naar een toevoeging bij het kunstwerk om nog explicieter te maken dat het hier gaat om een kunstwerk met een groen element", aldus de gemeente.

STER reclame