WK sprint
NOS Schaatsen

Slotstuk schaatsseizoen begint: Leerdam titelhouder WK sprint, Stolz ontbreekt

  • Sebastiaan Timmerman

    schaatscommentator NOS Sport

  • Sebastiaan Timmerman

    schaatscommentator NOS Sport

Terwijl de lente in de lucht hangt, beginnen de schaatsers vandaag in Inzell aan hun laatste toernooi van het seizoen. Eerst zijn de sprinters aan de beurt voor hun WK, zaterdag en zondag komen de allrounders in actie in Zuid-Duitsland, ook een WK.

Sinds 2011 is de baan in Inzell overdekt; voor die tijd werden er elf titeltoernooien in de buitenlucht verreden. Rintje Ritsma en Barbara de Loor werden er nog wereldkampioen in de sneeuw, onder anderen Bob de Jong en Ireen Wüst pakten WK-goud in de overdekte Max Aicher Arena.

Bekijk hieronder een vooruitblik op de WK sprint met Mark Tuitert:

Tuitert in Inzell: 'Schaatshistorie tussen hoogland- en laaglandbanen in'

In de Duitse Alpen staat slechts één titelverdediger aan de start van de WK sprint en allround. Allrounder Nils van der Poel stopte direct na zijn wereldtitel in Hamar in 2022 en Thomas Krol (sprint) en Irene Schouten (allround) borgen onlangs de schaatsen op.

Jutta Leerdam, regerend wereldkampioene sprint, is er wel bij en behoort opnieuw tot de titelkandidaten, zeker wanneer haar pijnlijke enkel haar niet langer in de weg zit. Leerdam pakte vorige maand brons op de 1.000 meter bij de WK afstanden in Calgary.

Kok heeft al een wereldtitel binnen

Na Leerdam (2022), Jorien ter Mors (2018) en Marianne Timmer (2004) hoopt Femke Kok de vierde Nederlandse wereldkampioene sprint te worden.

Kok is al de hele winter in goeden doen en zette vorige maand de kroon op haar seizoen door in Calgary haar wereldtitel op de 500 meter te prolongeren met een Nederlands record.

Bekijk hieronder het programma van de WK sprint en allround:

  • NOS
    Het schaatsprogramma op donderdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zondag

Voor Kok wordt het haar tweede deelname aan de WK sprint, die sinds 2020 nog maar eenmaal in de twee jaar worden verreden. In 2022 eindigde ze als tweede. Isabel Grevelt debuteert op de WK. Zij veroverde bijna twee weken geleden de nationale titel in Thialf.

Dé grote concurrente voor de Nederlandse vrouwen is Miho Takagi, de wereldkampioene sprint van 2020. De Japanse is olympisch kampioene op de 1.000 meter, maar kan ook goed uit de voeten op de kortste afstand.

Niet voor niets werd zij tweede op de olympische 500 meter. Ook de Amerikaanse Kimi Goetz behoort tot de titelkandidaten.

Bekijk hieronder de wereldtitels van Kok (500 meter) en Takagi (1.000 meter):

Bij de mannen ontbreekt een uitgesproken favoriet nu de Amerikaan Jordan Stolz heeft gekozen voor de WK allround. Tatsuya Shinhama behoorde vooraf tot de kanshebbers, maar de Japanse wereldkampioen van 2020 kwam deze week zwaar ten val in Inzell en brak een rugwervel.

Zonder Stolz en Shinhama lijkt Laurent Dubreuil de grootste uitdager van de Nederlanders. De Canadees ging twee jaar geleden aan de leiding na de eerste dag van de WK in Hamar, maar testte positief op corona en moest zich afmelden voor de slotdag.

Ervaren Nuis en twee debutanten

Namens Nederland debuteren Jenning de Boo en Joep Wennemars, Kjeld Nuis start alweer voor de achtste keer. Nederlands kampioen Nuis werd twee keer tweede (2016 en 2018) en tweemaal derde (2017 en 2019); de wereldtitel ontbreekt nog op zijn palmares.

Bekijk hier de ontknoping van het mannentoernooi op de NK sprint:

Thriller van hoog niveau bij NK sprint: Nuis wint, ook Wennemars verovert WK-ticket

Wanneer de 34-jarige Nuis net zulke scherpe tijden schaatst op de 500 meter als op het Nederlands kampioenschap (34,84 en 34,93), maakt hij zeker kans op een eerste wereldtitel.

Wat kan Ning op de 500 meter?

Net als Nuis moet de Chinees Zhongyan Ning zijn winst vooral boeken op de 1.000 meter. De nummer twee van de WK afstanden reed deze winter pas één 500 meter in wedstrijdverband (35,73 bij de Chinese Winterspelen).

Het 53ste wereldkampioenschap sprint wordt het laatste toernooi uit de loopbaan van Håvard Lorentzen. De Noor werd in 2018 wereldkampioen en veroverde brons in 2022, achter Krol en Kai Verbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl