NOS Schaatsen

Met strak gestrikte schoen wil Leerdam wereldtitel prolongeren: 'Denk dat het kan'

Leerdam acht zichzelf ondanks enkelproblemen kanshebber op WK sprint

Het is zomaar een getal, maar Jutta Leerdam denkt zo'n 55 keer per dag aan haar linkerenkel. Ze bedoelt: "Eigenlijk de hele dag."

Het gewricht speelt haar al een groot deel van het seizoen parten. "Ik denk er bewust en onbewust aan om te checken hoe het voelt. Vandaag is het relatief oké, beter dan een paar dagen geleden", vertelt ze na een ochtendtraining op het ijs van Inzell, waar Leerdam vanaf morgenavond haar wereldtitel sprint verdedigt.

"Als-ie goed is, rijd ik ook echt wel goed. Maar als-ie niet goed is, rijd ik echt niet goed. Dat hebben we allemaal wel gezien." Leerdam verloor in Calgary haar wereldtitel op de 1.000 meter, maar pakte nog wel brons.

Bekijk hieronder het programma van het WK sprint:

  • NOS
    Het schaatsprogramma op donderdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zondag

Tijdens de training ritst Leerdam een aantal keer haar schoen open om de veters strak aan te trekken. "Anders heb ik een soort los voetje. Als ik hem niet strak doe, kan er niks."

Na haar wereldbekerzege in Stavanger, begin december, sprak ze er voor het eerst over: vastzittende enkels, die ervoor zorgen dat ze niet goed kan sturen en haar kracht niet kwijt kan. De kwaal houdt al de hele winter aan. "Het is stabieler geworden dan het was, we weten beter waardoor het komt en kunnen het op korte termijn oplossen."

'Wakker worden met lichaam dat niks heeft'

"Maar ik hoop gewoon dat het op een gegeven moment een keer weg is en dat ik echt door kan gaan bouwen. In plaats van dat ik me maar een weekje echt mezelf voel. Ik zou het fijn vinden als ik gewoon een keer wakker word met een lichaam dat niks heeft."

Toch sluit Leerdam niet uit dat ze vrijdagavond na twee 500 en twee 1.000 meters opnieuw wereldkampioen sprint is. "Dat zou ik wel knap van mezelf vinden, ik denk dat het kan. Ik ga er absoluut voor."

"Vorig jaar kon ik mijn kracht kwijt en won ik met 1,3 seconde verschil op de WK afstanden. Dan moet ik ook met tachtig procent kunnen winnen, zo denk ik dan wel."

"Maar ik weet niet wat ik ben. Het is elke dag anders. Misschien ben ik morgen honderd procent, daar gaan we voor. Zo houd ik mezelf voor de gek. Het is echt heel frustrerend, maar ik probeer er niet te veel over na te denken. Ik doe het er gewoon mee, maar het is absoluut niet lekker."

Jutta Leerdam

Zelf is ze er niet zo mee bezig, zegt ze, maar Femke Kok en de Japanse Miho Takagi lijken Leerdams grootste concurrenten. Kok won in Calgary WK-goud op de 500 meter en werd twee jaar geleden tweede op de WK sprint. Takagi won de wereldtitel op de 1.000 meter en werd in 2020 al eens wereldkampioen sprint.

"Ik ben vooral bezig met zelf goed rijden", zegt Leerdam. "Ik moet in mijn proces blijven en me focussen op vier goede ritten. Dan zie ik wel wie waar staat. Als ik er alles uithaal, dan moet het gewoon kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl