Kosten van stroomstoring bij Tesla-fabriek lopen 'in de negen cijfers'
De productie in de Tesla-fabriek in het oosten van Duitsland ligt nog zeker tot begin volgende week stil, heeft de manager van de fabriek bekendgemaakt. De kosten van de stroomstoring, waarvoor een linksextremistische groep de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, lopen "in de negen cijfers", wat neerkomt op honderden miljoenen euro's.
Vanochtend vroeg ontstond brand in een elektriciteitsmast in de buurt van de fabriek. Die veroorzaakte een stroomstoring in de regio, waardoor de productie in de fabriek stil kwam te liggen. De linksextremistische groep Vulkangruppe schrijft in een brief, gepubliceerd in lokale Duitse media, dat de fabriek bewust is gesaboteerd omdat het bedrijf "de aarde, grondstoffen, mensen en arbeidskracht opslokt".
De groep zegt dat de fabriek het grondwater in de regio Oder-Spree verontreinigt en water gebruikt van de "toch al schaarse" drinkwatervoorziening. Daarnaast zijn de activisten het niet eens met uitbreidingsplannen van het bedrijf, waarvoor een deel van een naastgelegen bos moet worden gekapt. Sinds vorige week bezetten zo'n 80 tot 100 milieuactivisten een deel van het bos.
Rondom de hoogspanningsmast doet de politie sporenonderzoek:
De fabriek, waar in totaal zo'n 12.500 mensen werken, werd na de stroomstoring geëvacueerd, het personeel is naar huis gestuurd. Alleen vandaag al zou de productie van duizend Tesla-voertuigen stil zijn komen te liggen.
De stroomstoring trof niet alleen de fabriek, maar ook tienduizenden inwoners in de regio. Ook ziekenhuizen en verpleeghuizen kwamen zonder stroom te zitten. Aan het einde van de middag was de stroom daar weer hersteld, maar de fabriek ligt nog stil.
Dom en ernstig
Tesla-baas Elon Musk reageert op X op de actie: "Dit zijn ofwel de domste eco-terroristen op aarde of ze zijn marionetten van mensen die geen goede milieudoelstellingen hebben. Het stilleggen van de productie van elektrische voertuigen in plaats van voertuigen op fossiele brandstoffen is buitengewoon dom."
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser noemt de aanval een ernstige misdaad. "Als een links-extremistisch motief wordt bevestigd, dan is dit verder bewijs dat deze groep aanvallen op kritieke energie-infrastructuur niet schuwt."