NOS Sport

Weergaloze Bol met wereldrecord naar wereldtitel 400 meter indoor, zilver Klaver

Bol pakt goud in wereldrecord op 400 meter, zilver voor Klaver

Op superieure wijze heeft Femke Bol zaterdagavond in Glasgow de wereldtitel indoor op de 400 meter veroverd. De 24-jarige atlete dook daarbij met 49,17 seconden onder haar eigen wereldrecord, dat ze twee weken geleden bij de NK indoor op 49,24 had gebracht.

Lieke Klaver zorgde voor een unieke Nederlandse dubbelslag door achter Bol naar het zilver te lopen. Zij finishte in 50,16 seconden.

Bol veroverde vorig jaar haar eerste twee wereldtitels. Dat deed ze in de buitenlucht in Boedapest, waar ze een klasse apart was op de 400 meter horden. Later zegevierde ze ook nog verrassend met de Nederlandse vrouwenploeg op de 4x400 meter. Ook Klaver maakte deel uit van die ploeg.

Het unieke talent van Bol nam het zaterdagavond in Glasgow op tegen de onverzettelijkheid van Lieke Klaver. Van de twee vriendinnen is Bol doorgaans de sterkste, maar dat gegeven heeft geen invloed op Klaver. Ze gaat de strijd niet uit de weg.

Twee weken geleden in Apeldoorn roemde Bol haar concurrente nog na haar wereldrecord op de 400 meter. Zonder Klaver zijn titels en records niet mogelijk, was de conclusie van de nieuwe wereldkampioene op de 400 meter.

Accent op 400 meter horden

Dat ze samen trainen onder Laurent Meuwly en Bram Peters maakt ze allebei beter, is hun overtuiging. Voor Bol ligt daarbij het accent veel meer op de 400 meter horden, maar geregeld maakt ze een uitstapje naar de 400 meter zonder hindernissen.

Bol met haar nieuwe toptijd

Drie jaar geleden bij WK indoor in Belgrado stonden de twee Nederlandse vrouwen ook in de finale van de 400 meter. Bol liep in Belgrado naar zilver achter Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's. Klaver ging, als traditioneel snelle starter, volledig kapot en eindigde als zesde.

Grens van 50 seconden

Inmiddels weet Klaver haar races veel beter in te richten. Maar zoals Bol indoor onder de 50 seconden kan duiken, is haar nog niet gelukt. Dit seizoen kwam Klaver wel dicht in de buurt van grens met 50,10 seconden. Dat was in de wereldrecordrace van Bol, die op 49,24 uitkwam. Een jaar eerder had ze wereldrecord, ook in Apeldoorn, al op 49,26 gebracht.

De hoop was er zaterdagavond in Glasgow dat Bol nog sneller zou zijn dan op 18 februari dit jaar. Ze had in Klaver een mooi richtpunt. De favoriete startte in baan 5, Klaver zat voor haar in het startblok. Een ideale indeling, gezien de krappe bochten in een hal. Na de eerste ronde waren de rollen al omgekeerd.

Klaver, die een jaar geleden bij de Europese indoorkampioenschappen met zilver op de 400 meter haar eerste individuele medaille op een internationaal titeltoernooi bij de senioren won, moest weer in de achtervolging.

Drijvende krachten 4x400 m

De twee drijvende krachten achter de estafetteploeg die zondag in Glasgow op de 4x400 meter mee moet strijden om goud slaagden erin de Amerikaanse concurrentie voor te blijven, maar van een echt duel tussen de twee Nederlandse vrouwen was geen sprake.

Bol trok keihard door, met het wereldrecord als resultaat. Nog voor de doorkomst van de eerste ronde had Bol al afstand genomen. Klaver kwam er niet bij, maar hield wel de Amerikaanse Alexis Holmes van zich af om het zilver veilig te stellen.

Wat volgde was prachtige omhelzing. Twee blije gezichten, goed voor een unieke Nederlandse dubbelslag op de 400 meter indoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl