Miljoen denguebesmettingen in Brazilië, noodtoestand in zes staten
In Brazilië is er een grote uitbraak van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Gisteren werd de miljoenste besmetting van dit jaar gemeld. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er nog ruim 200.000. In zes staten is de noodtoestand uitgeroepen.
Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn de eerste twee maanden van dit jaar officieel 214 mensen overleden aan dengue. Mogelijk zijn dat er een stuk meer: van 687 doden wordt nog onderzocht of dengue de doodsoorzaak was.
Dengue is de meest voorkomende door muggen overgebrachte virale infectieziekte. Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer 400 miljoen mensen ermee besmet. In minder dan 1 procent van de gevallen leidt het tot de dood.
Het virus komt vooral voor in tropische gebieden. Veelvoorkomende symptomen zijn hoge koorts met koude rillingen. Slachtoffers braken en hoesten veel en hebben heftige pijn achter de ogen. Ook is er veel pijn in de spieren, botten en gewrichten. De symptomen houden meestal een week tot twee weken aan.
Denguerecord aanstaande
De sterke toename van het aantal denguegevallen in Brazilië komt mogelijk door de vele regenval, in combinatie met de hoge temperaturen van de laatste maanden. De gelekoortsmug kan onder die omstandigheden makkelijk het virus overdragen.
Kleber Luz, specialist infectieziekten voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt tegen de Braziliaanse nieuwssite Globo dat hij zich grote zorgen maakt: "De verwachting is dat we dit jaar alle denguerecords gaan breken."
Ook in omliggende landen grijpt het denguevirus om zich heen. In Argentinië loopt het dodental op en in Peru is deze week de noodtoestand uitgeroepen.
De Braziliaanse regering heeft morgen uitgeroepen tot speciale dag om de mug te bestrijden. Het volk wordt opgeroepen om water te gieten uit bloempotonderzetters, wat vaak broedplaatsen voor muggen zijn. Vorige maand is al een inentingscampagne begonnen met een nieuw vaccin tegen dengue.