Schrikkeldag: trouwen, eindelijk een verjaardag en ingrijpen in planetarium
Schrikkeldag betekent elke vier jaar een extra klusje voor Adrie Warmenhoven. Als directeur van het Eisinga Planetarium in Franeker is het aan hem om ervoor te zorgen dat de datum van het astronomisch apparaat gelijk blijft lopen.
Het is een werkje waar hij altijd naar uitkijkt. "Je grijpt in op het raderwerk van Eisinga zelf. Dichter bij hem, bij datgene wat hij 240 jaar geleden heeft gemaakt, kun je niet komen. Echt heel speciaal."
Hij trekt naar de zolder van het gebouw om het datumwiel los te koppelen en een dagje terug te zetten. Eisinga zelf stelde er een handleiding voor op, al negeert Warmenhoven tegenwoordig diens tip voor "een kort Endtje Kaars op een blaker voorzigtig om geen brand te veroorzaken".
Door het rad een tandje terug te plaatsen wordt 1 maart weer 28 februari, zodat het apparaat morgen weer gelijk loopt. "Kunnen we mooi uitleggen aan de bezoekers vandaag."
Warmenhoven moet tussen het raderwerk kruipen om de aanpassing door te voeren:
Vanmorgen was de eerste keer dat Warmenhoven het mocht doen sinds het planetarium vorig jaar werelderfgoed werd, maar anders voelde het niet. "Nee hoor, we gaan er net zo goed mee om als voordat we die status hadden."
Het systeem een dagje stilzetten, zoals bezoekers soms voorstellen, is geen optie, legt de directeur uit: "Dan staat alles stil en draaien ook de planeten in het planetarium niet meer. Terwijl die geen weet hebben van onze kalender."
Weinig andere Nederlanders zullen zo'n specifieke extra taak hebben vandaag. Wel is het natuurlijk extra feest voor de ruim 11.000 Nederlanders die nu hun verjaardag op de juiste datum kunnen vieren.
Isabelle van 12 vindt het een bijzondere dag om jarig te zijn. "Het is net wat meer versierd, je krijgt net wat meer cadeautjes. Ik voel me wel een stuk meer jarig."
Al zijn er ook nadelen, als klasgenootjes ontdekken dat het nog maar haar derde officiële verjaardag is. "Er zijn altijd wel kinderen die zeggen 'je wordt pas drie, je moet naar de kleuterklas'. Dan denk ik: waarom nou, het is zo'n bijzondere datum."
Iets minder geboortes
Wereldwijd moeten er statistisch zo'n 5 miljoen leaplings zijn, schrikkelaren vrij vertaald. In de praktijk zijn dat er misschien iets minder. Zo ziet het CBS dat er op schrikkeldagen net iets minder kinderen worden geboren. 362 baby's bijvoorbeeld vier jaar geleden tegen 391 op een gemiddelde zaterdag in februari dat jaar.
Ook op andere schrikkeldagen deze eeuw bleef het geboortecijfer net iets achter. Dat wijst erop dat ouders die een geboorte kunnen plannen, zoals bij een keizersnee, de datum van 29 februari mijden.
Er zijn ook mensen die juist bewust kiezen voor deze datum, om te trouwen bijvoorbeeld. 2200 echtparen vieren vandaag een huwelijksjubileum, onder wie negen stellen met een diamanten huwelijk (60 jaar, of 15 in schrikkeljaren).
Laura en Harrie uit Boxtel hebben dit jaar ook gekozen voor een trouwerij op deze bijzondere datum. "Nu kan ik maar eens per vier jaar mijn trouwdatum vergeten", grapt Harrie tegen Omroep Brabant.
De speciale datum is voor het stel de ware reden. Datzelfde gold 16 jaar geleden ook voor Karin Brouwers uit Berkel-Enschot toen ze trouwde met Johan. "Onze trouwdatum moest iets bijzonders hebben. Eerst keken we naar vrijdag de dertiende, maar dat was in juni en we wilden juist in de winter trouwen. Daarom werd het schrikkeldag."
Het CBS ziet dat meer geliefden die keuze maken: op schrikkeldagen zijn er altijd bijna twee keer zo veel huwelijken als op reguliere dagen. 109 tegen 53 op de laatste in 2020 bijvoorbeeld.
Toch heeft trouwambtenaar Ria Kuipers uit Zuid-Holland er in 28 jaar nog nooit eentje gehad, vertelt ze aan Omroep West. "Voor dit jaar geldt hetzelfde. Ik heb de hele week bruiloften staan, alleen niet op 29 februari. Dus die dag ga ik lekker naar de kapper."