NOS Nieuws

Met Oud en Nieuw eerst schrikkelen, dan proosten

Wie dit jaar bij de tijd wil blijven moet flink schrikkelen. In februari kreeg iedereen al te maken met een schrikkeldag, 29 februari. Daar komt eind dit jaar nog een schrikkelseconde bij.

Klokslag middernacht op 31 december moet nog één seconde worden gewacht met toosten. Dat gebeurt door voor middernacht 23:59:60 in te voegen na 23:59:59. Dan is het pas echt 2017.

Zo'n schrikkelseconde is af en toe nodig om alle klokken weer precies op tijd te laten lopen. In 2015 en 2012 werd het jaar ook al met een fractie verlengd.

Zes uur

Schrikkeldagen zijn nodig omdat de aarde niet precies in 365 dagen rond de zon draait. Dat duurt eigenlijk zes uur langer. Vandaar dat eens in de vier jaar een extra dag wordt toegevoegd aan februari.

Een schrikkelseconde heeft te maken met de rotatie van de aarde. Een kalenderdag van 24 uur wijkt af van de tijd die de aarde echt nodig heeft om eenmaal haar eigen as te draaien. Dat scheelt een fractie en wordt eens in de zoveel tijd met een schrikkelseconde gecorrigeerd.

Die aanpassing werd niet zo lang geleden ingevoerd: in 1972. Sindsdien zijn er in totaal 26 schrikkelseconden bijgekomen.

Niet iedereen is er blij mee. Sommige computersystemen raken de tel kwijt. In 2012 raakten de incheckcomputers van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas door die ene extra seconde onklaar, waardoor mensen hun vlucht misten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl