Jessica Schilder
NOS Sport

Kogelstootster Schilder schurkt meer en meer tegen wereldtop aan: 'Beetje eng'

  • Sarah Westphal

    redacteur NOS Sport

  • Sarah Westphal

    redacteur NOS Sport

Tussen al het oranje op en rondom Papendal valt kogelstootster Jessica Schilder in haar donkere sportoutfit en lichtblauwe schoenen op. Een paar jaar geleden verruilde ze haar geboorteplaats Volendam voor het topsportcentrum in Arnhem: "Hier kan je heel technisch trainen."

Schilder komt vrijdag in actie bij de wereldkampioenschappen indoor in Glasgow. Daar jaagt ze na het brons in 2022 weer op een medaille, want de Europees kampioene outdoor (ook 2022) is in topvorm, mede dankzij een nieuwe werptechniek.

Vorig weekend stootte ze bij de Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn twee keer een nationaal record. Eerst wierp ze de kogel 19,73 meter ver: dat was 16 centimeter verder dan het oude record van Jorinde van Klinken.

Twintigmeterworp

Maar Schilder had nog wat werppogingen over. "Bij mijn laatste worp was ik veel meer ontspannen, want ik had het nationale record al. Daardoor klopte mijn ritme en snelheid beter." Dat bleek: ze stootte over de magische grens van twintig meter naar 20,31.

Dicht bij het wereldrecord van Natalja Lisovskaja komt ze nog niet. De Russin gooide in 1987 nog wat verder: 22,63 meter. Maar met haar twintigmeterworp schaart Schilder zich wel bij de huidige wereldtop, al is ze daar niet mee bezig. Ze lacht: "Dat vind ik een beetje eng. Laat mij maar gewoon lekker mijn ding doen."

"Maar de techniek zag er heel slecht uit", gaat Schilder verder. "Dus de vraag was: hoe heb ik die kogel zo ver gekregen met deze techniek?"

De 24-jarige atlete heeft net wat gestoten in de indoorhal. De stoottraining begon ze zonder kogel, om de beweging te oefenen. Maar al gauw zegt Schilder tegen haar trainer Gert Damkat: "Zullen we toch maar even wat stoten? Even voor het gevoel?"

Techniek

De dagen voor de WK in Glasgow is Schilder veel in de sporthal te vinden. Zij en Damkat zijn continu bezig met het verfijnen van haar techniek, om meer snelheid te krijgen en met meer kracht te stoten.

De kogelstootster stapte over van de aanglijtechniek, waarbij je vaart maakt met een soort sprong naar achteren, naar de draaitechniek, waarbij je snelheid maakt door anderhalve draai te maken. Schilder is een van de eerste vrouwen in Nederland die die techniek gebruikt.

Jessica Schilder draait om vaart te maken voordat ze stoot

Ook bij de stoot zelf paste ze haar techniek wat aan. "Nu komen mijn heupen goed achter de kogel, kan ik meer kracht zetten en kom ik in bepaalde posities die je nodig hebt om ver te stoten."

Wel is er één nadeel. "Ik moet mijn lichaam in bepaalde hoeken wringen en dat doet pijn aan mijn ribben." Maar daar klaagt de kogelstootster niet over nu ze zulke afstanden werpt. "Eén paracetamol en dan ben je het al snel vergeten."

Bovendien gebruikt ze de pijn als een soort middel om haar stoot 'te meten'. Als ze haar ribben voelt, weet ze dat ze goed zit. "Dan krijg ik een duimpje van mijn trainer."

Hoofd koel houden

Schilder heeft zin in haar trip naar Glasgow, maar probeert het hoofd koel te houden, legt ze uit terwijl ze de tape van haar vingers trekt. Ze is niet bezig met concurrenten als titelverdediger Chase Ealey Jackson uit de Verenigde Staten. "Ik wil gewoon genieten. Dat ik straks op de WK sta, is al een prestatie op zich."

Ze hoopt in de buurt te komen van haar kersverse nationale record. Maar wat die afstand dan oplevert, doet er eigenlijk nauwelijks toe voor Schilder. "Ik wil het beste uit mezelf halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl