Keeper Dominik Greif is de gevierde man bij Mallorca

Real Mallorca verrassende bekerfinalist na strafschoppen tegen Real Sociedad

RCD Mallorca heeft zich voor het eerst in 21 jaar geplaatst voor de finale van de Copa del Rey. De club van het Balearische eiland schakelde dinsdagavond Real Sociedad uit door na strafschoppen te winnen in San Sebastian (1-1 na 120 minuten).

Keeper Dominik Greif werd de held van de avond, hij stopte in de eerste helft een strafschop en herhaalde dat kunstje in de noodzakelijk serie, waarin Mallorca foutloos bleef.

Drie weken geleden kwamen beide ploegen in de heenwedstrijd op Mallorca niet tot scoren.

Mallorca en 'La Real' waren tot in de puntjes op elkaar voorbereid, tussendoor speelden zij namelijk ook tegen elkaar in de competitie (2-1 voor Real Socieda). Mallorca-coach Javier Aguirre had zijn plannen wel klaar liggen, zei hij op de persconferentie voor hij naar Baskenland vloog.

Javier Aguirre (r) en Sociedad-coach Imanol Alguacil

"Ik heb twee opties als ik in het vliegtuig stap: nog een keer beelden van Real Sociedad bekijken, of een boek uitlezen. Ik ga voor dat laatste", zei Aguirre droogjes.

Finale tegen Athletic of Atlético

Of de Mexicaanse coach ooit zelf in de pen klimt om het bekeravontuur met Mallorca op te tekenen, zal afhangen van de finale. Die wordt gespeeld op zaterdag 6 april in Estadio La Cartuja in Sevilla.

De tegenstander wordt Athletic Bilbao of Atlético Madrid, die elkaar donderdagavond treffen. Athletic begint in het eigen San Mames op voorsprong, de Basken wonnen in Madrid (0-1).

De finaleplaats van Mallorca is verrassend. Door een slechte reeks in de competitie staat de club van Aguirre nog maar net op een veilige plek in La Liga.

Tegen Champions League-deelnemer Real Sociedad (zevende in La Liga) liet Mallorca zien wat het in huis heeft. Vanuit een dichtgetimmerde defensie wachtten de bezoekers hun kansen af.

Vlak voor rust kwamen zij goed weg, toen de bal op de stip ging na hands van Mallorca-aanvoerder Antonio Raille.

Greif stopt strafschop

Brais Mendes schoot vanaf elf meter rustig van het midden, keeper Greif dook al naar de hoek maar kon de bal nog met zijn voeten stoppen.

Vijf minuten na rust kwam Mallorca op voorsprong met dank aan de vleugelverdedigers. Jaume Costa zette vanaf links voor, Giovanni González sprintte over de andere flank naar voren en kopte binnen

Sociedad-sterspeler Mikel Oyarzabal, net ingevallen, maakte na zeventig minuten gelijk op aangeven van penaltymisser Mendes.

Mikel Oyarzabal viert zijn treffer

In de verlenging ontsnapte Mallorca op miraculeuze wijze. Middenvelder Samu Costa keerde op de doellijn eerst een kopbal van Mikel Merino en vervolgens ook de inzet van Kieran Tierny.

Na ook nog een misser van Sociedad-invaller Sheraldo Becker moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Greif stopte de eerste strafschop van Oyarzabal, waarna zijn ploeggenoten vijf keer raak schoten.