Van Dijk bezorgt Liverpool diep in verlenging League Cup met rake kopbal

Virgil van Dijk heeft Liverpool diep in de verlenging de eindzege in de League Cup bezorgd. De Nederlander kopte in de 118de minuut een corner binnen, waardoor zijn ploeg de finale van Chelsea won (1-0).

Eerder in de wedstrijd werd er al een kopgoal van Van Dijk afgekeurd. Met Van Dijk, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch stonden er drie Nederlanders aan de aftrap. Allen bij Liverpool.

Gravenberch moest het veld na 22 minuten verlaten met een ogenschijnlijk serieuze blessure. In een duel bij de zijlijn plantte Chelsea-middenvelder Moises Caicedo zijn voet op de enkel van de Nederlander.

De uitvalbeurt van Gravenberch was de volgende domper voor Liverpool, dat al een hele waslijst aan spelers miste. Zo ontbraken onder meer Mohamed Salah, Thiago, Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Dominik Szoboszlai en Darwin Núñez.

Gevaarlijke kopballen Nederlanders

Beide ploegen oogden gespannen aan het begin van de wedstrijd. Liverpool had de zenuwen het snelst onder controle en kreeg de eerste grote kans, na een kwartier spelen. De inzet van Luis Díaz werd gekeerd door Chelsea-keeper Djordje Petrovic.

Ryan Gravenberch geblesseerd

Even later kon de keeper van Liverpool, Caoimhín Kelleher, zich ook onderscheiden. Hij wierp zichzelf voor een schot van Cole Palmer, die vanaf een meter of vijf van het doel de bal voor het inschieten had.

In de 31ste minuut leek Chelsea toch op voorsprong te komen. Sterling kon bij de tweede paal binnentikken. De VAR stelde echter vast dat assistgever Nicolas Jackson buitenspel had gestaan. Er ging dus een streep door de treffer.

Vlak voor rust kopte Liverpool-aanvaller Gakpo op de paal, een kwartier na de pauze belandde een kopbal van een andere Nederlander wel in het doel. Van Dijk kopte raak uit een vrije trap, maar ook dit doelpunt werd geannuleerd. Teamgenoot Wataru Endo zou vanuit buitenspelpositie de weg hebben geëffend voor de Nederlander.

Na en voor deze afgekeurde goal golfde het spel op en neer. Beide ploegen kregen grote kansen.

Goede slotfase Chelsea

Aan het eind van de wedstrijd had Chelsea nog het meeste lucht over en creëerde de ploeg van Mauricio Pochettino een serie grote kansen op rij. Zo raakte Conor Gallagher de paal en miste hij oog in oog met Kelleher. Ook de teamgenoten van Gallagher kregen de bal er in de reguliere speeltijd niet meer in,

De rake kopbal van Virgil van Dijk, die uiteindelijk niet telde

Aan het begin van verlenging liet Liverpool weer van zich horen. Jayden Danns en Harvey Elliot kregen aardige mogelijkheden. Ook Chelsea liet zich niet onbetuigd, waardoor ook de verlenging vermakelijke kost was.

Toen de wedstrijd afstevende op een penaltyserie stond Van Dijk op. Hij kopte voor de tweede keer op de avond raak. Het was uiteindelijk het enige doelpunt dat telde. Hierdoor neemt Liverpool-trainer Jürgen Klopp, die aan het eind van het seizoen vertrekt, in ieder geval afscheid met één prijs.