De verstrikte zeehond op Ameland
NOS Nieuws

Steeds meer zeehonden raken verstrikt, Pieterburen maakt zich zorgen

Zeehondencentrum Pieterburen maakt zich zorgen over de toename van het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in bijvoorbeeld netten. Sinds begin dit jaar gebeurde dat al twaalf keer: drie keer zo vaak als in dezelfde periode de afgelopen jaren.

Vanochtend werd op Vlieland opnieuw een zeehond bevrijd door een zeehondenwachter. Dat zijn speciaal getrainde professionals of vrijwilligers. Eerder deze week werd ook op Ameland een verstrikte zeehond gevonden. De jonge grijze zeehond sleepte een net met zich mee dat groter was dan het dier zelf, schrijft RTV Noord.

Beide dieren raakten niet ernstig gewond en konden na het lossnijden direct vrijgelaten worden in zee. De verstrikte zeehond op Vlieland was de derde in drie dagen, zegt een woordvoerder van Pieterburen. "Enerzijds is het een momentopname, anderzijds is het wel heel tekenend voor de start van het jaar."

De verstrikte zeehond op Ameland kon snel weer worden vrijgelaten in zee:

Zeehondje verlost uit net op Ameland

Vorig jaar werden in totaal 38 verstrikte zeehonden gevonden, in 2021 waren dat er 23. Dat het er nu in de eerste twee maanden van het jaar al twaalf zijn, baart het zeehondencentrum zorgen. Het aantal verstrikte zeehonden is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Pieterburen is bang dat dit patroon doorzet.

Visnetten en scheepstouwen

De grote oorzaak van de verstrikkingen is volgens de woordvoerder de grote hoeveelheid zwerfaval in zee. "De stormen van de afgelopen tijd hebben ervoor gezorgd dat van alles loskomt van de bodem", zegt hij. "Daar ligt vaak zwerfafval." Vooral in visnetten en scheepstouwen kan een zeehond makkelijk verstrikt raken.

Dat kan ook onder water gebeuren, maar daar heeft het zeehondencentrum geen zicht op. "Visnetten blijven vaak achter rotsen of wrakken hangen in zee. Een perfect buffet voor een zeehond, omdat veel dieren zich daar nestelen. Maar als ze dan achter een net blijven hangen, raken ze verstrikt." Het opvangcentrum ontving een tijd geleden een foto van een amateurduiker van een visnet aan een wrak met daarin het skelet van een zeehond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl