Waarom voor- en tegenstanders van het Eritrese regime met elkaar botsen
De rellen, gisteravond bij een zalencentrum in Den Haag, hebben veel schade aangericht. Vier agenten raakten gewond, meerdere auto's werden in brand gestoken en het centrum waar die avond een bijeenkomst was, raakte beschadigd.
De tegenstanders van het Eritrese regime belaagden een groep regeringsgezinde Eritreeërs. Hierdoor ontstaan vaker ongeregeldheden. De groepen staan lijnrecht tegenover elkaar, en dat leidt regelmatig tot geweld.
Eritrea is een van de minst vrije landen ter wereld. Het land in het oosten van Afrika heeft sinds 1993 dezelfde president: Isaias Afewerki. Sindsdien zijn er ook geen verkiezingen meer geweest en is er maar een politieke partij aan de macht, de regeringspartij People's Front for Democracy and Justice (PFDJ). De partij onder het regime van Afewerki duldt geen tegenstand, mensen die in opstand komen moeten het vaak met de dood bekopen.
Reden voor veel Eritreeërs om te vluchten naar Sudan, Egypte, Libië en via de Middellandse Zee naar Europa, soms via een mensonterend smokkelnetwerk. Eritreeërs die naar Nederland vluchten krijgen vanwege de nijpende situatie in het land vrijwel meteen een verblijfsvergunning. Er wonen nu zo'n 25.000 Eritreeërs in Nederland. Volgens de recentste CBS cijfers hebben Eritreeërs van alle statushouders het vaakst betaald werk.
De schade van de rellen is vanochtend goed te zien:
Onder de gevluchte Eritreeërs zijn zowel voor- als tegenstanders van de regering. Sommige tegenstanders hebben zich verenigd in de Brigade Nhamedu, die bestaat uit veelal Eritrese jongeren die buiten hun geboorteland wonen, schreef The Guardian na eerder geweld in onder meer Zweden en Canada.
Volgens burgemeester Van Zanen van Den Haag zocht de Brigade Nhamedu gisteravond ook de confrontatie. De leden zien bijeenkomsten van aanhangers van het regime als doelwit: ze doen er alles aan om ze te verstoren.
Critici zeggen dat namelijk Afewerki-getrouwen in Nederland bijeenkomsten gebruiken om Eritreeërs onder druk te zetten. Uit onderzoek van Argos bleek in 2020 bijvoorbeeld dat mensen die gevlucht zijn voor het regime alsnog worden afgeperst om belasting te betalen.
Op de vuist
De twee groepen gaan dan ook vaker met elkaar op de vuist. Ook bij het zalencentrum in Den Haag gisteravond waren er volgens Van Zanen al extra maatregelen genomen. Zo werd de beveiliging opgeschroefd en had de politie extra eenheden in paraatheid gebracht.
Dit zijn beelden uit Den Haag:
Mogelijk had de burgemeester de massale vechtpartij in Rijswijk van vorig jaar nog in zijn geheugen, waarbij aanhangers van het regime en tegenstanders met elkaar op de vuist gingen. Een jaar eerder in 2022 werd een andere bijeenkomst in Rijswijk geschrapt door de rechter. In 2017 wilde de burgemeester van Veldhoven een bijeenkomst verbieden, maar die draaide dat later weer terug toen bleek dat de openbare orde niet in gevaar was.
Van Zanen noemt het geweld van gisteravond "afschuwelijk en onacceptabel gedrag". Hoe ernstig de verwondingen van de agenten zijn, is nog onduidelijk. Een nog onbekend aantal mensen is aangehouden.