NOS Schaatsen

WK afstanden: revelatie De Boo en titelverdediger Leerdam jagen op succes op kilometer

Het zijn drukke dagen voor Jenning de Boo in Calgary. Op de derde dag van de WK afstanden komt de twintigjarige revelatie van het seizoen voor de derde en laatste keer in actie, ditmaal op de 1.000 meter.

Ook de vrouwen rijden die afstand en daarna wordt gestreden om de wereldtitels op de massastart.

  • NOS
    Programma WK afstanden zaterdag
  • NOS
    Programma WK afstanden zondag

Na het zilver op de teamsprint, slechts twee duizendsten achter winnaar Canada, kwam De Boo op de 500 meter gisteren niet verder dan de twaalfde plaats. "Het was een van mijn minste ritten", vond De Boo. Vandaag krijgt hij kans op revanche.

De Boo's ploeggenoot Tim Prins komt ook in actie op de kilometer. Beiden zijn bezig aan hun eerste seizoen bij Reggeborgh en net als De Boo blonk Prins dit seizoen uit met een snelle tussenronde.

Waar De Boo tijdens de NK afstanden naar een rondje 24,45 knalde richting de 600 meter, de snelste ronde ooit in Thialf, was het Prins die in Salt Lake City voor de snelste Nederlandse 400 meter ooit zorgde: 24,18 seconden.

Bekijk hieronder een reportage met WK-debutant Tim Prins:

Prins wil ook op WK zorgeloos schaatsen, misschien wel voor goud: 'Zeg nooit nooit'

De derde Nederlander op de kilometer is Kjeld Nuis. Voor hem is het zijn eerste optreden sinds zijn valpartij in Salt Lake City, waar hij per brancard het stadion verliet met pijn in de nek en rug.

"Dat weekeinde was natuurlijk niet zoals ik het had gepland, maar nu sta ik er normaal voor, best prima", zei de wereldkampioen van 2017 deze week.

Stolz topfavoriet

Uiteraard is wereldrecordhouder Jordan Stolz de grote favoriet voor de titel. De Amerikaan denderde gisteren naar zijn tweede wereldtitel op de 500 meter en lijkt niet te kloppen. Stolz rijdt in de laatste rit tegen Prins (23.17 uur).

Stolz prolongeert wereldtitel met tweede tijd ooit gereden op 500 meter

Bij de vrouwen zijn natuurlijk vele ogen gericht op Jutta Leerdam. Zij heeft de teamsprint (vierde) en de 500 meter (zesde) al in de benen, maar de 1.000 meter is uiteraard haar terrein, pijnlijke enkel of niet.

In de afgelopen vijf seizoenen startte de Nederlands recordhoudster 53 keer op de 1.000 meter, 33 keer was ze de beste. In de Olympic Oval in Calgary wordt ze uitgedaagd door land- en ploeggenote Antoinette Rijpma-de Jong, de Amerikaanse Kimi Goetz en Miho Takagi uit Japan.

Takagi, de olympisch kampioene van Peking, start voor de twintigste keer op een traditionele afstand op de WK afstanden, maar wist nog nooit een individuele wereldtitel te veroveren.

De derde Nederlandse deelnemer is Isabel Grevelt, die haar individuele debuut maakt op de WK.

Bekijk hieronder de vooruitblik van Ireen Wüst op dag drie van de WK:

Wie, wat, waar, Wüst: over de massastart, 1.000 meters en Kobe Beef

De schaatsdag begint en eindigt met de massastart. In tegenstelling tot de wereldbekers worden op de WK eerst twee halve finales verreden. De beste acht rijders per halve eindstrijd gaan door naar de finale.

Bij de vrouwen koos bondscoach Rintje Ritsma voor de bekende namen en dus zien we olympisch kampioen Irene Schouten aan de zijde van Marijke Groenewoud. Beiden zijn tweevoudig wereldkampioen op dit onderdeel, Groenewoud is de titelverdediger.

Schouten/Groenewoud mag je met recht een koningskoppel noemen: ze reden samen achttien keer een internationale massastart en dat leverde veertien keer een zege op voor één van de twee. De laatste twee wedstrijden was dat trouwens niet het geval, want Blondin won de wereldbeker in Salt Lake City en de Belgische Sandrine Tas won in Quebec.

Zes wereldbekers, zes winnaars

Bij de mannen rijden Bart Hoolwerf en Marcel Bosker de massastart. Beide mannen wonnen deze winter een wereldbeker.

Het is lastig om een uitgesproken favoriet voor de titel aan te wijzen, want alle wereldbekerwedstrijden kenden een andere winnaar. Olympisch kampioen en titelverdediger Bart Swings uit België veroverde vorige maand voor de derde keer de Europese titel.

NOS Sportschool: zo schaatsen topschaatsers de perfecte bocht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl