Koen Bijen in duel tijdens een duel met Australië

Hockeyers geven 3-0 voorsprong weg en verliezen in laatste minuut van Australië

De Nederlandse hockeyers hebben een 5-4 nederlaag geleden in de FIH Pro League. In het Indiase Bhubaneswar incasseerde Oranje met nog dertig seconden op de klok de beslissende treffer van Australië, dat de eerste drie duels ook al gewonnen had.

Oranje begon met een indrukwekkende eerste helft, bij rust stond het 3-0, maar in de vermakelijke tweede helft kwamen de Australiërs in een mum van tijd terug in de wedstrijd. Een waardevolle generale voor misschien wel een confrontatie op de Olympische Spelen in Parijs.

Nederland is nog wel koploper in de groep. Na acht duels heeft Oranje 15 punten. Australië is de nummer twee met 12 punten uit vier duels. Het lijkt erop dat Nederland en Australië uit gaan maken wie eerste wordt in de groep.

Bij rust 3-0 voor

Oranje begon sterk: al na 12 minuten was het 2-0 door een fraaie backhand in de bovenhoek van Duco Telgenkamp en een intikker van Koen Bijen. Snel in het tweede kwart maakte Bijen na een vlotte combinatie zijn tweede van de wedstrijd. In zijn 50ste interland maakte hij zo zijn 25ste en 26ste goal. Zeer verdienstelijk voor iemand die geen strafcorners neemt.

De eerste grote Australische kans kwam pas enkele minuten voor de rust, uit een strafcorner. Maar Pirmin Blaak tikte de bal met zijn been uit de hoek.

Koen Bijen

Het moet gedonderd hebben in de kleedkamer van Australië, want ze betraden na rust het veld vol vuur. Na drie minuten lag de 3-1 er al in, een intikker van Blake Govers. En kort erna overleefde Oranje een salvo strafcorners.

Oranje was gewaarschuwd, want gisteren verpulverde Australië nog India in een oogwenk, met vier snelle goals na rust voor een 6-4 zege.

Een onbenulligheidje van Justin Blok - hij speelde de bal nog even weg nadat er al was gefloten - leverde Australië een strafcorner op. Jeremy Hayward profiteerde met een fraaie sleep: 3-2. Drie minuten in het vierde kwart viel de 3-3 ook, weer uit een strafcorner van Hayward.

Afgekeurde goal Nederland

Niet veel later draaide Telgenkamp zich net als in kwart 1 vrij en haalde uit met de backhand. Zo hard dat de Australische keeper niet goed kon redden. Thierry Brinkman profiteerde in de rebound. 4-3, dacht men, maar de videoscheidsrechter keurde de goal af omdat Telgenkamp de bal met de bolle kant gespeeld zou hebben.

Uit de tegenaanval versierde Australië weer een strafcorner, en dit keer pushte Govers de gevreesde 3-4 door de benen van doelman Blaak. Vier minuten voor tijd kreeg Oranje na een VAR-ingreep een strafbal, die raak werd gepusht door Jip Janssen: 4-4.

Vlak voor de toeter sloeg het noodlot toe. De 5-4 viel, toen Timothy Brand de bal binnentikte met nog dertig seconden te spelen.

Het volgende Pro League-duel van Oranje is op 19 februari tegen Ierland.