Yibbi Jansen viert haar doelpunt tegen China

Hockeysters rijgen Pro League-zeges aaneen en winnen ook van China

De Nederlandse hockeysters hebben in de Pro League met gemak gewonnen van China. In het Indiase Rourkela won Oranje met 4-2.

Eerder deze week won Nederland met 3-1 van China, dat gecoacht wordt door Alyson Annan. De Australische was tussen 2016 en 2022 bondscoach van Oranje.

Nederland is deze Pro League-campagne nog ongeslagen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass won elf van de elf wedstrijden, vaak zonder enige moeite. Van Ass stelde al eerder als doel om elk duel zeker vijf keer te scoren.

Snelle goals

Het was daarom extra fijn dat Oranje al in het eerste kwart twee scoorde. De eerste echte kans van de wedstrijd was voor China, maar Oranje was koelbloediger.

Eerst was het Joosje Burg die doel trof, nadat de bal uit de kluts voor haar voeten was beland. De actie van Yibbi Jansen die aan de goal vooraf ging, was fraai.

De tegengoal was een klap voor de Chinezen, die verdienstelijk aan de wedstrijd waren begonnen. Kort na de 1-0 werd de score verdubbeld door Fay van der Elst, die zich knap voor een verdediger wurmde en de keepster verraste.

Een paar seconde voor rust deed China wat terug. Oranje lette even niet op, waarna een vrije slag snel werd genomen en Gu Bingfeng hard raak sloeg.

Uitspelen

Toch bracht die aansluitingstreffer niet veel teweeg. Na rust speelde Oranje wat vaster en kreeg het in korte tijd een reeks strafcorners.

De tiende was raak: Jansen sleepte hard en droog binnen. Toen zij - Jansen is een strafcornerspecialist - was gewisseld, benutte Oranje een strafcorner met een slimme variant. Albers verschalkte de Chinese keeper met een subtiele stop.

Kort voor tijd deed China nog wat terug, maar de 4-2 voorsprong kwam nooit meer in gevaar.