Bradley Barcola viert de 2-0 van Paris Saint-Germain tegen Real Sociedad.

Sterren PSG doen in Champions League goede zaken tegen authentiek Real Sociedad

Paris Saint-Germain heeft het eerste duel met Real Sociedad in de achtste finales van de Champions League thuis met 2-0 gewonnen. Kylian Mbappé maakte opnieuw het verschil bij de sterrenformatie uit Parijs.

De return is op 5 maart in San Sebastian.

Eigen identiteit

Real Sociedad (momenteel zevende in LaLiga) speelt voor het eerst in tien jaar weer Champions League en kwam voor het eerst in twintig jaar weer uit in de achtste finales. De club uit San Sebastian beleeft dit succes onder leiding van de 52-jarige clubman Imanol Alguacil.

Zelf speelde de Bask meer dan honderd wedstrijden in de hoofdmacht. Daarna werd hij jeugdtrainer en werkte hij zich via het B-team op naar de hoofdmacht. Daar liet de coach de afgelopen jaren veel spelers debuteren die hij goed kende uit de jeugd.

Real Sociedad-coach Imanol Alguacil geeft aanwijzingen in het duel met Paris Saint-Germain.

De bekendste uit die eigen lichting, uithangbord Mikel Oyarzabal, ontbrak in Parijs met een blessure. Dat gold overigens ook voor de van Union Berlin overgekomen Sheraldo Becker (oud-ADO Den Haag).

Een groter contrast met de internationale sterrenformatie uit Parijs is bijna niet mogelijk. De vermogende formatie kocht de laatste jaren de grootste namen bijeen, al kiest het dit jaar onder coach Luis Enrique weer vaker voor de jeugd. Toch stond met de 17-jarige Warren Zaïre-Emery slechts een speler uit de eigen opleiding in het veld.

Real Sociedad doet niet onder

Binnen zes minuten had Mbappé de openingstreffer al bijna op de schoen, na knullig balverlies op het middenveld van de Basken. Mbappé zocht de verre hoek, maar vond doelman Álex Remiro op zijn weg.

Doelman Álex Remiro houdt Kylian Mbappé van de openingstreffer.

Na die counter nam Real Sociedad het initiatief over en werd het gevaarlijk via de Japanse dribbelaar Takefuso Kubo (schot op de vuisten van doelman Gianluigi Donnarumma) en de Portugese spits André Silva (kopbal net naast).

Grote kansen bleven daarna uit tot aanvoerder Mikel Merino in de laatste minuut van de eerste helft een kanonskogel afvuurde, die de lat boven PSG-doelman Donnarumma bijna in tweeën brak.

Mbappé maakt het verschil

Na rust nam Paris Saint-Germain de touwtjes stevig in handen en dat leidde al snel tot kansen voor Barcola en Mbappé. De laatste loste een verrassend schot, dat via een tegenstander over de achterlijn ging.

Bij de daaropvolgende hoekschop dook Mbappé als een duveltje uit een doosje op bij de tweede paal en passeerde doelman Remiro. Niet veel later mikte hij van afstand ook nog op de lat.

Kylian Mbappé was weer de grote man voor Paris Saint-Germain.

Twintig minuten voor tijd zorgde zijn pas 21-jarige landgenoot Barcola na een lange dribbel ook nog voor 2-0 en daarmee leek Real Sociedad uitgeteld.

In de slotfase had invaller Randal Kolo Muani ook nog 3-0 kunnen maken, maar dat leed bleef de Basken bespaard.