Lucky loser worden in Ahoy, een kwestie van wachten, trainen en hopen
Wachten, trainen, een handtekeningsessie, weer wachten en ondertussen je telefoon in de gaten houden voor dat ene verlossende bericht. Het is in de beginfase van een tennistoernooi altijd de bezigheid van een groepje spelers dat als lucky loser alsnog hoopt deel te nemen aan het hoofdschema als een andere speler afzegt.
Gijs Brouwer meldt zich woensdagochtend om 9.30 uur voor de derde keer deze week bij het kantoortje van de toernooiorganisatie van het ABN Amro Open. Hij zet zijn handtekening en gaat vervolgens met de Fin Emil Ruusuvuori trainen.
Brouwer strandde zondag in Ahoy in de laatste kwalificatieronde en hoopt vervolgens als reservespeler alsnog het hoofdtoernooi te halen.
Na de trainingssessie stapt Brouwer nogmaals het kantoor van de organisatie binnen. Hij ziet dat ook Guy den Ouden zich ondertussen voor de deadline van 10.30 uur heeft aangemeld. Den Ouden verloor in de kwalificaties al in de eerste ronde, Brouwer is daardoor de eerste reserve.
Vijf kansen
Er staan op woensdag nog vijf eersterondepartijen op het programma. Alleen bij afzeggingen in de eerste ronde wordt er een beroep gedaan op de reservespelers. Brouwer heeft dus vijf kansen om lucky loser te worden, zoals dat in tennistermen heet.
Brouwer verliet dinsdagavond pas rond de klok van 21.30 uur Ahoy, nadat de laatste partij van de dag was begonnen. Geen uitvallers. Het geeft aan dat het voor reservetennissers lange dagen zijn. Maar de nummer 156 van de wereld maalt er niet om.
"Heel vermoeiend vind ik het niet, want als ik in het hoofdtoernooi zou zitten, zou ik hier ook de hele dag zijn. Ik kan hier lekker trainen en ik woon op een uurtje rijden van Ahoy, dus het is zeker geen straf om hier te zijn", zegt hij.
Binnen vijf minuten
Even een uurtje buiten het tennispark wat doen, zit er volgens Brouwer niet in. "Je moet binnen vijf minuten klaarstaan als iemand uitvalt", legt hij uit. "Je kan daardoor niet het risico lopen om even weg te gaan. Als je er niet bent, is je kans verkeken."
Het is inmiddels 16.00 uur op woensdag en nog altijd geen blessure- of ziektegevallen. Brouwer begint 'm inmiddels wel te knijpen. "De kans wordt nu wel akelig klein. Alleen als Sinner of Van de Zandschulp uitvalt, kom ik er nog in", weet hij.
In 2020 was er in Ahoy de nodige ophef toen geen enkele speler zich op de woensdag van het toernooi als lucky loser had opgegeven. Er kwam die dag een blessuregeval, waardoor Jannik Sinner, nu de ster van de huidige editie van het toernooi, een vrije doortocht naar de tweede ronde kreeg.
Er werd destijds met veel afkeur over het incident gesproken. Ook Brouwer, die toen geblesseerd was, kan het niet begrijpen. "Ik zeg het maar hard, maar dat was toen behoorlijk dom. Het is namelijk professioneel om je als lucky loser in te schrijven, om vervolgens een paar dagen te wachten."
"Het gebeurt namelijk op de meeste toernooien wel dat er iemand op het laatste moment afzegt. Dan moet je die kans pakken. Het is alleen jammer dat het nu niet gebeurt", lacht Brouwer als een boer met kiespijn.
Overigens had het weinig gescheeld of er was op dinsdag een herhaling van dat scenario geweest. Brouwer was toen de enige tennisser die zich als lucky loser had opgegeven bij de organisatie. Bij twee afmeldingen zou een speler net als in 2020 een walk-over hebben gekregen.
Geen geluk
Maar zover komt het dus allemaal niet. Het geluk is deze week niet aan de zijde van Brouwer, want woensdagavond om 19.30 uur lopen Sinner en Botic van de Zandschulp het center court van Ahoy op.
Brouwer heeft dan zijn tas al ingepakt. Hij heeft zijn plicht gedaan, zoals hij dat beleeft. Geen teleurstelling. "Had ik maar de kwalificaties moeten doorkomen", stelt hij nuchter vast. Op naar het volgende toernooi.