Robin Haase, al jarenlang vaandeldrager van het Nederlandse tennis, is kritisch op de jongere garde
NOS Sport

Haase hekelt lakse houding Hollands tennistrio: 'Je moet je diep schamen'

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Robin Haase heeft furieus gereageerd op de drie Nederlandse tennissers die bij het ABN Amro-toernooi hebben verzuimd gebruik te maken van een zogeheten 'lucky loser'-plaats. "Ik mag alle spelers graag, het zijn toffe gasten, maar dit is schandalig", zei Haase, die daarmee de jongere generatie een flinke veeg uit de pan gaf.

Botic van de Zandschulp, Ryan Nijboer of Jesper de Jong had als reserve de zieke Moldaviër Radu Albot kunnen vervangen. Omdat geen van hun drieën erin was geslaagd het kwalificatietoernooi te overleven, hadden ze zich kunnen inschrijven voor de zogeheten 'lucky losers'-plaatsen - dat zijn startbewijzen voor het hoofdtoernooi die worden toegewezen aan verliezers van het kwalificatietoernooi indien spelers uit het hoofdtoernooi zich in de eerste ronde ziek of geblesseerd afmelden.

Geen van de drie Nederlandse talenten had zich echter voor de deadline van woensdag 10.30 uur ingeschreven in Ahoy. Een speler moet op het moment van inschrijving op het toernooi aanwezig zijn. Ook semi-prof Miliaan Niesten had in aanmerking kunnen komen, maar hij bleek woensdag ziek.

45 punten en 15.000 euro misgelopen

De Italiaan Jannik Sinner (ATP-79) - niet bepaald de sterkst denkbare tegenstander in de eerste ronde - kreeg zodoende een vrije doortocht naar de tweede ronde, een unicum voor het toernooi in Rotterdam. Toernooidirecteur Richard Krajicek nam hoofdschuddend kennis van de hele gang van zaken. "Ongelooflijk dit", zei hij.

Door zich niet in te schrijven lieten de drie Nederlandse tennissers een goede mogelijkheid liggen om bij eventuele winst 45 punten voor de wereldranglijst te verdienen en flink wat prijzengeld op te strijken. Een optreden in de eerste ronde zou goed zijn geweest voor 15.000 euro, een eventuele zege en daarmee een plaats in de tweede ronde zou 28.000 euro hebben opgeleverd. Dat zijn flinke bedragen voor spelers die normaal gesproken op het tweede of derde niveau spelen.

Lakse houding

Haase hekelde de lakse houding van de spelers en uitte ook stevige kritiek op de entourage van de tennissers. "Alle trainers die hiermee te maken hebben, moeten zich schamen, en niet zo'n beetje ook", zei hij na zijn verloren partij tegen de Belg David Goffin.

Richard Krajicek toonde zich evenzeer teleurgesteld in Van de Zandschulp, Nijboer en De Jong, die van hem nota bene een wildcard voor het kwalificatietoernooi hadden gekregen. "Ik vind het ongelooflijk, ik snap het niet. Schrijf je gewoon in. Je mist een unieke kans op zo'n mooi niveau", mopperde de toernooidirecteur.

Krajicek overweegt in de toekomst spelers die een wildcard krijgen voor de kwalificaties te verplichten zich tijdens het toernooi in te schrijven als 'lucky loser' voor het hoofdschema. "Ik had nooit gedacht dat ik dit soort voorwaarden moet stellen. Ongelooflijk."

Krajicek over trio dat 'lucky loser'-ticket misliep: 'Zonde, een gemiste kans'

Van de Zandschulp baalde van de gemiste plaats in het hoofdtoernooi. "Ik werd 's ochtends om tien voor tien door Krajicek gebeld, maar dat kon ik niet meer halen. Dit is heel zuur. De volgende keer denk ik wel twee keer na", reageerde hij op de kritiek, waar zelfs een verslaggever van de New York Times lucht van had gekregen.

Ook Nijboer werd om een reactie gevraagd, maar hij wilde niet reageren.

"Je vraagt altijd op dinsdagavond hoe de spelers ervoor staan, iedereen was dinsdag ook aan het trainen. Dus dan maak je een afweging", legde Van de Zandschulp verder uit.

"Ik ben op maandag en dinsdag de hele dag in Ahoy geweest, maar daardoor heb ik niet fatsoenlijk kunnen trainen. Ik zou dus op woensdag weer een goede trainingsdag missen. Ik speel volgende week weer een toernooi in Duitsland."

Haase is het absoluut niet eens met zijn Davis Cup-ploeggenoot. "Als je hier drie dagen vertoeft en je kan weinig trainen omdat de toppers toevallig niemand nodig hebben, dan is dat maar zo. Dan ga je maar het krachthonk in en dan doe je daar je oefeningen, maar je moet hier gewoon zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl