Twente stelt in oogwenk zege veilig bij Excelsior: drie goals in dertien minuten

Bekijk de samenvatting van Excelsior - FC Twente

In de wetenschap dat FC Twente in april 2012 voor het laatst had gewonnen bij Excelsior in de eredivisie waren de Tukkers voorbereid op een lastig avondje.

Binnen dertien minuten was het echter al beslist in Kralingen en stonden de bezoekers al op een 0-3 voorsprong. Dat werd ook de eindstand.

FC Twente kende een bliksemstart. Met Carel Eiting in de basis ten koste van Mathias Kjølø gaf de ploeg van Joseph Oosting Excelsior geen kans om rustig op gang te komen. Daan Rots schoot de bezoekers na anderhalve minuut op voorsprong.

Snelste 0-3 in meer dan tien jaar

Drie minuten later lag de bal opnieuw in het net. Na een geblokte omhaal van Sem Steijn knalde Ricky van Wolfswinkel binnen. In de dertiende minuut was Van Wolfswinkel weer trefzeker. Na een corner stond hij vrij om aan te nemen en af te ronden.

Het was de snelste 3-0 voorsprong voor FC Twente in de eredivisie sinds maart 1993, toen de club na twaalf minuten al met 3-0 leidde tegen Sparta. Het was bovendien de snelste 3-0 voorsprong in een uitwedstrijd in de eredivisie sinds 2003 bij AZ-FC Utrecht, toen het binnen vijf minuten 0-3 stond.

Kijk hieronder naar de reacties van Ricky van Wolfswinkel en coach Joseph Oosting:

Van Wolfswinkel als Sheringham: 'Die betekenis heeft hij voor ons ook'

Binnen dertien minuten was de wedstrijd daarmee zo goed als gespeeld. Excelsior kwam beter in de wedstrijd, maar Twente hield totale controle en was met een schot op de paal van Michel Vlap dicht bij de 0-4.

Ook na rust bleef Twente de gevaarlijkste ploeg. Voor een handsbal van Kik Pierie gaf Rob Dieperink een strafschop, maar na ingrijpen van de VAR herriep de scheidsrechter die beslissing. Een fraaie knal van invaller Naci Ünüvar werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Een kwartier voor tijd maakte spits Van Wolfswinkel plaats voor Myron Boadu, de man die vorige week slechts 69 seconden nodig had om te scoren tijdens zijn eredivisiedebuut voor FC Twente. Dit keer bleef Boadu droog staan en bleef Excelsior een vierde tegentreffer bespaard.