Sarah V. wordt verdacht van het bewust ziek maken van haar eigen kinderen
NOS Nieuws

11 jaar cel geëist tegen Utrechtse arts voor ziek maken eigen kinderen

Het Openbaar Ministerie heeft elf jaar celstraf geëist tegen een Utrechtse arts voor een moordpoging op haar baby en mishandeling van haar andere kind.

Volgens het OM heeft de 37-jarige Sarah V. uit Bunnik haar pasgeboren dochter twee maanden lang verdunde moedermelk gegeven, waaraan de diarreeremmer loperamide toegevoegd was.

De te vroeg geboren baby lag toen in een couveuse in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis. Door de verdunde en vergiftigde melk zou het meisje een hartritmestoornis en ademhalingsproblemen hebben opgelopen.

Onnodige darmspoelingen

Vanwege de verdenkingen heeft het OM ook een oudere zaak tegen de vrouw heropend. In 2017 werd ze verdacht van mishandeling van haar zoontje, maar wegens gebrek aan bewijs werd die zaak een jaar later gesloten.

Dat kind kampte met allerlei medische problemen en onderging verschillende ingrepen. Artsen stonden voor een raadsel en vermoedden dat de vrouw het kind misschien zelf opzettelijk ziek maakte.

Volgens het OM volgde de verdachte regelmatig adviezen van de behandelaars niet op. Ze zou bijvoorbeeld meerdere keren per dag onnodige darmspoelingen bij haar zoon hebben uitgevoerd. Het OM vervolgt haar daarom voor zware mishandeling van haar zoon.

Complex en gevoelig

De vrouw zou leiden aan het münchhausen-by-proxysyndroom, dat tegenwoordig wordt aangeduid als kindermishandeling door falsificatie. Bij die psychische aandoening maken mensen anderen - vaak hun eigen kind - bewust ziek, bijvoorbeeld om aandacht van hulpverleners of de omgeving te krijgen.

Het OM noemt de zaak "complex en uiterst gevoelig". "Het verwijt dat een moeder bewust haar eigen kinderen ziek maakt en houdt, druist compleet in tegen het gangbare beeld van liefdevol ouderschap", staat in een verklaring. Het OM vindt ook dat de kinderen elk een schadevergoeding van 10.000 euro moeten krijgen, schrijft RTV Utrecht.

De rechter doet op 19 maart uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl