De brandende flat in Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

Grote brand in flat Dordrecht mogelijk aangestoken

De grote brand die vannacht woedde in een flat in Dordrecht is mogelijk aangestoken. Dat zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio in het NOS Radio 1 Journaal.

Zaterdag was er ook al een kleine brand op dezelfde etage in de flat aan de M.H. Trompweg. De brandweer kon die toen snel blussen. Hoewel nog niet bekend is wat de toedracht toen was, sluit de woordvoerder opzet niet uit.

"Dat zou je haast wel denken. Het is heel toevallig, twee keer achter elkaar. Gisteren was het een kleine brand die snel onder controle was en nu amper 24 uur later gebeurt het weer."

Vorig jaar ook al

Een bewoner zegt tegen de NOS dat de plek waar de brand ontstond was afgesloten door de beheerder van het gebouw na een brand in september vorig jaar. Daar werd toen een 28-jarige man voor opgepakt. In januari 2023 was er ook al eens brand op dezelfde verdieping.

Volgens de veiligheidsregio wonen er in het pand naast reguliere huurders ook 'kwetsbare mensen', zoals cliënten van het Leger des Heils en mensen met psychiatrische problemen. In de 'short stay facility' woont volgens corporatie Woonbron een "wonderlijke mix van bewoners: zakenlui, stagiairs, gescheiden mannen en vrouwen, ex-verslaafden, bejaarden, ongehuwde moeders, studenten en dakloze jongeren".

Na de brand vannacht zijn de bovenste vier verdiepingen van het gebouw afgesloten vanwege brand- en waterschade. Ook beschouwt de politie de plek waar het vuur ontstond als een plaats delict en wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Beelden van de brand afgelopen nacht:

Grote brand op meerdere verdiepingen in flat Dordrecht

De brand brak kort na middernacht uit op de elfde verdieping van het pand. Al snel bereikte het vuur ook de twaalfde verdieping en het dak.

"Het is een chaos geweest", zegt een bewoner die bij een vriendin op de tiende etage tv zat te kijken toen het brandalarm afging. "Op een gegeven moment zagen we de rookontwikkeling en toen hebben we bij heel veel mensen aangeklopt om te zeggen dat ze naar buiten moesten, want de rook werd dikker in de gangen."

Pas buiten had ze door dat de vlammen boven haar hoofd uit het gebouw sloegen. "Je schrikt wel, omdat je eerst niet ziet hoe heftig het is. Maar dan sta je buiten en zie je blauwgroene vlammen uit het pand komen."

'Kwetsbare mensen'

De ongeveer honderd bewoners van de flat konden het gebouw veilig verlaten. Wie niet nagekeken hoefde te worden wegens het inademen van rook werd opgevangen in een nabijgelegen hotel. Daar kwam burgemeester Kolff vannacht ook nog langs om poolshoogte te nemen.

Toen vanmorgen de brand geblust was, konden de meeste bewoners weer naar huis. De bewoners van de 64 appartementen op de bovenste verdiepingen die nog niet toegankelijk zijn, worden voorlopig opgevangen op veldbedden in de recreatieruimte van het gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl