Grote uitslaande brand in woontoren Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

Vier verdiepingen onbewoonbaar in flat Dordrecht na grote brand

In een flatgebouw in Dordrecht heeft vannacht enkele uren een zeer grote brand gewoed, waarbij veel rook is vrijgekomen. Er raakte niemand gewond. Zo'n vijf mensen zijn door ambulancemedewerkers nagekeken vanwege het inademen van rook.

De brand woedde op de elfde verdieping van het pand en sloeg over naar de twaalfde verdieping en het dak. Ook de zijkant van het flatgebouw brandde. Rond 03.00 uur meldde de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid dat het vuur onder controle is. Tegen 06.00 uur waren de laatste nabluswerkzaamhedden afgerond.

Met hoogwerkers probeert de brandweer de brand te blussen:

Grote brand op meerdere verdiepingen in flat Dordrecht

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio werden tussen de 75 en 100 bewoners van de flat aan de Maarten Harpertsz. Trompweg geëvacueerd en opgevangen in een hotel op zo'n twee kilometer van het brandende flatgebouw.

Huizen op vier verdiepingen onbewoonbaar

De bewoners van de woningen tot en met de achtste verdieping konden rond 05.00 uur terug naar hun huis. De huizen op de bovenste vier verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard. De bewoners van die verdiepingen worden voorlopig opgevangen in de recreatieruimte van het flatgebouw. Daar staan veldbedden.

De brand in Dordrecht

In het gebouw woedde in de nacht van zaterdag op zondag ook al een brand. Over de oorzaak van de brand van vandaag is nog niets bekend. Er stond veel wind, waardoor de rook alle kanten op waaide. Mensen in de omgeving kregen het advies om uit de rook te blijven en de ventilatie uit te zetten.

Kwetsbare mensen

Burgemeester Kolff meldt dat er in het gebouw kwetsbare mensen wonen. "Mijn gedachten zijn bij de onschuldige bewoners die dit gisteren en eerder ook al moesten meemaken", laat hij weten.

Het gebouw waar de brand woedde heet de Short Stay Facility. Het pand bevat 189 appartementen, waar velen relatief korte tijd wonen. Volgens woningcorporatie Woonbron bevat het gebouw een "wonderlijke mix" aan bewoners, uiteenlopend van gescheiden mannen en vrouwen tot studenten, ex-verslaafden en dakloze jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl