Demonstranten in Berlijn voor de Bondsdag
NOS Nieuws

Weer grote protesten tegen extreemrechts in Duitsland

Demonstranten zijn in Duitsland weer massaal de straat opgegaan om te demonsteren tegen extreemrechts, in het bijzonder de politieke partij Alternative für Deutschland. In Berlijn zijn volgens de politie zo'n 150.000 mensen op de been.

In Berlijn verzamelden zij zich bij de Bondsdag:

Weer duizenden Duitsers de straat op tegen extreemrechts

Niet alleen in Berlijn ook in Freiburg protesteren grote groepen mensen, daar zijn ongeveer 20.000 mensen de straat op gegaan met spandoeken en protestborden waarop leuzen staan als: "Tegen rechts", "AfD kiezen is zo 1933" en "Geen plek voor racisme".

Bondskanselier Scholz juicht de demonstraties toe en spreekt op X van een "sterk teken". "In klein en grote steden door het hele land komen veel burgers samen om te strijden tegen het vergeten van de geschiedenis, en tegen haat en opruiing."

Aanleidingen voor de massale protesten in Duitsland is een publicatie van het journalistiek onderzoeksplatform Correctiv. Daaruit bleek dat de radicaal-rechtse AfD op een bijeenkomst in Potsdam met een Oostenrijkse extremist gesproken had over massadeportaties als de partij aan de macht komt.

Hooggeplaatste AfD-politici, neonazi's en ondernemers hebben daar een plan besproken voor 'remigratie', dat erop neerkomt dat miljoenen mensen op basis van racistische criteria het land uit worden gezet. Op dat nieuws werd in het hele land met afschuw gereageerd en er zijn al weken grote protesten gaande tegen AfD.

Bondskanselier Scholz zei een week geleden bezorgd te zijn over de opkomst van extreemrechts en 'neonazi-netwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl