Weer demonstratie tegen AfD afgebroken vanwege drukte, nu in München
Een demonstratie tegen extreemrechts en de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) is in München door de organisator vroegtijdig beëindigd. Het was zo druk dat de veiligheid van de deelnemers niet meer kon worden gegarandeerd. Volgens de politie waren er minstens 80.000 mensen op de been, de organisator houdt het op 250.000.
Vrijdag gebeurde hetzelfde in Hamburg: daar werd eenzelfde demonstratie wegens drukte afgebroken.
Demonstranten droegen vandaag in München borden met teksten als "Laten we leren van de geschiedenis, en deze niet herhalen". "Geen tolerantie voor intolerantie" en "Bruine flessen horen in de glasbak, niet in de Bondsdag".
'De kracht van ons land'
Ook in veel andere Duitse steden gingen vandaag veel mensen de straat op: in Keulen en Bremen ging het volgens de politie om tienduizenden mensen, in Berlijn waren het er minstens 60.000. Preciezere cijfers zijn nog niet beschikbaar.
Voordat de demonstratie in München werd beëindigd, vertelde de burgemeester dat hij trots is op de stad:
Bij de demonstraties vandaag spraken prominente politici hun steun uit voor de demonstranten. De Duitse bondspresident Steinmeier zei in een videoboodschap vanuit Berlijn dat de actievoerders "onze republiek en onze grondwet verdedigen tegen haar vijanden. Ze verdedigen onze menselijkheid." Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei in Potsdam dat de protesten "de kracht van ons land zijn".
Onthullingen over uitzettingen
In heel Duitsland zijn al dagenlang demonstraties tegen AfD en extreemrechts, met volgens de politie in totaal enkele honderdduizenden deelnemers. De aanleiding is een geheime ontmoeting tussen de AfD, prominente rechts-extremistische figuren en rijke ondernemers die vorig jaar in Potsdam plaatsvond.
Daar zou een plan zijn besproken om miljoenen migranten en ook Duitse staatsburgers uit te zetten. De ontmoeting kwam vorige week aan het licht.
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst stelde al eerder vast dat sleutelfiguren in de AfD rechts-extremistisch zijn en dat de partij mogelijk een gevaar is voor de democratie. Zelf zegt de partij zich aan alle wetten te houden en slachtoffer te zijn van een politieke campagne door tegenstanders en media.
Komend najaar zijn er in de deelstaten Brandenburg, Thüringen en Saksen parlementsverkiezingen, waarbij AfD in alle gebieden aanzienlijke kans maakt de grootste partij te worden.