Anoushka Lakerveld
redacteur Online
Anoushka Lakerveld
redacteur Online
Het was een oorverdovende knal en toen "een secondelang stilte, gevolgd door een vuurzee". Zo omschrijven buurtbewoners de explosie en de daaropvolgende brand die gisteravond in Rotterdam plaatsvonden. De dreun werd kilometers verderop gevoeld, maar het is in de straat zelf waar de emoties een dag later hoog oplopen. "Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik kon hem niet redden", zegt een buurtbewoner.
Het is een grote ravage in de straat in Rotterdam-Zuid. De brandlucht is van ver te ruiken. Op de plek waar normaal gesproken drie garagedeuren te zien zijn, zit een groot gapend gat. De garagedeur zelf is over een flatgebouw van drie hoog gelanceerd en in het perkje in een straat verderop terechtgekomen. Een blauwe auto ligt in de kreukels op zijn kant. Ook ruiten in de omgeving zijn gesneuveld door de knal.
Er is nog veel onduidelijkheid over mogelijke slachtoffers. Volgens de Veiligheidsregio zijn drie mensen vermist en wordt "er met het scenario rekening gehouden dat ze nog binnen zijn". De brand die volgde na de explosie is geblust, de politie gaat zodra het veilig genoeg is samen met de forensische opsporing naar binnen om mogelijke slachtoffers te zoeken. De oorzaak van de explosie is nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het gaat om een gasbrand.
Buurtbewoners zochten elkaar vanmiddag op in een buurtcentrum:
Het is de hele dag een komen en gaan van buurtbewoners. Een groep familieleden verzamelt zich bij de politielinten. Zij maken zich ernstige zorgen om een naaste, een man die op het moment van de explosie aan het werk was in het pand. Een van zijn neven zegt dat hij in een online vergadering zat en dat er rond 20.22 uur een knal te horen was. Het beeld ging op zwart. Sindsdien proberen ze hem te bellen, maar zijn telefoon gaat niet meer over.
Wat de familie niet kan verkroppen, is dat de politie nog steeds niet naar binnen is gegaan. "Laat ons desnoods zelf zoeken", zegt een van de neven. Inmiddels zijn er wel zoekhonden naar binnengegaan. Die sloegen aan op drie plekken. De familie bereidt zich voor op het ergste scenario.
Ontzettend luguber
Dat er iemand dood is, daar is een flatbewoner die schuin tegenover de garage woont zeker van. Hij snelde gisterenavond na de explosie zonder na te denken naar de plek toe om te helpen.
"Het plafond was al naar beneden gekomen en ik zag een man over het puin klimmen. Die heb ik eruit getrokken", vertelt de buurtbewoner wijzend naar de plek waar het gebeurde. Wat hij daarna zag, noemt hij zelf "ontzettend luguber".
Er stond een man in de vlammenzee, schreeuwend om hulp. "Hij schreeuwde het uit, echt van de pijn. Verschrikkelijk om te zien", vertelt hij met tranen in zijn ogen. "De vlammenzee werd erger en erger, het werd te gevaarlijk", vervolgt hij. "Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik kon hem niet redden."
Engeltje op de schouder
De buurtbewoner zoekt troost bij zijn buurvrouw van dezelfde flat. Ze wonen nog geen 20 meter van de plek vandaan en ook zij heeft het drama van dichtbij meegemaakt. "Twee minuten voor de explosie liep ik daar nog, op de plek waar nu die blauwe auto ligt. Ik heb echt een engeltje op mijn schouder", verzucht ze.
Een vrouw die aan de achterkant van het pand in een flat woont, zegt ook dat ze geluk heeft gehad. De schade daar is enorm. Even later huilt ze uit bij een buurvrouw op de galerij. "Ik zal er wel slecht van slapen de komende dagen."
Onbewoonbaar
Naast verdriet en ongeloof, heerst er ook onzekerheid in de straat: over het lot van de mogelijke slachtoffers, maar ook over wat er nu verder gaat gebeuren. Bewoners van 44 woningen zijn tijdelijk opgevangen in een sporthal, in hotels of bij familie ondergebracht, omdat hun huizen te erg beschadigd raakten. Het gas in die woningen is afgesloten, in huizen eromheen is op veel plekken geen stroom.
Het is nog onduidelijk wat de volgende stappen zijn, maar gezien de schade denken buurtbewoners dat het nog wel even duurt voordat ze weer naar huis kunnen. Voor velen is dat echter bijzaak. "Het is materiële schade, dat komt wel weer goed", zegt een van de vrouwen die achter het politielint staan. "Ik ben allang blij dat ik nog leef".