Boeren blokkeren de ringweg bij Antwerpen
NOS NieuwsAangepast

Verkeer in België ontregeld door boerenacties, Frans konvooi op weg naar Parijs

Door aanhoudende boerenprotesten in België is het wegverkeer rond Antwerpen vanmorgen ernstig ontregeld geraakt. Inmiddels is de blokkade voorbij en komt het verkeer weer op gang, maar rond de Belgische havenstad staan nog lange files. Het eerdere advies aan Nederlandse automobilisten om Antwerpen te mijden, is niet meer van kracht, meldt de ANWB.

Boeren blokkeerden met hun tractoren de E19 tussen Breda en Antwerpen bij het drukke knooppunt Kleine Bareel, net boven Merksum. Zij staken daarbij materiaal in brand waardoor veel rook ontstond. Het wegdek moet daar worden gerepareerd.

Ook op andere plekken in België voeren boeren vandaag opnieuw actie in aanloop naar de Europese top van donderdag in Brussel. Zo waren er vanochtend protesten bij Geel, ten oosten van Antwerpen, en op twee wegen ten zuiden van Brussel, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Op de ringweg van Antwerpen, bij het Sportpaleis, werd brand gestookt

Vanmiddag willen boeren de toegangswegen naar de haven van Zeebrugge blokkeren, schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Die actie moet anderhalve dag gaan duren. Ook zijn voor vanmiddag acties bij op- en afritten rond Antwerpen aangekondigd.

De Belgische boeren voeren actie omdat hun werk naar eigen zeggen niet meer rendabel is. Ze wijzen op stijgende productiekosten en gelijkblijvende verkoopprijzen en hekelen strenge Europese milieuregels. Daar komen nog nieuwe stikstofregels bij nu het Vlaams Parlement het onlangs eens is geworden over een nieuwe stikstofaanpak die moet leiden tot een halvering van de stikstofuitstoot.

Konvooi op weg naar Parijs

In Frankrijk houden de protesten van boeren ook aan. De blokkades die zij gisteren op wegen van en naar Parijs organiseerden zijn op de meeste plaatsen voortgezet. Boeren tuigden kampementen op en overnachtten ter plekke. Ook op andere locaties verspreid over het land leiden demonstraties tot wegafsluitingen.

Boeren op weg naar Parijs lunchen op snelweg A20 bij Saint-Maur

Vanuit het zuiden van Frankrijk is sinds gisteren een uitdijend konvooi van tractoren onderweg naar Parijs. Na een overnachting in Limoges willen de boeren vandaag via Orléans doorreizen naar Rungis, ten zuiden van de hoofdstad, waar het grootste voedseldistributiecentrum van het land zit. De politie stopte de tractoren vanochtend op de snelweg A20, maar de betrokken boeren laten aan het Franse persbureau AFP weten dat ze weer op weg zijn.

De boerenvakbonden FNSEA en Jeunes Agriculteurs spraken gisteravond in Parijs ruimt 3,5 uur met de nieuwe premier Attal, meldt de Franse krant Le Monde. Over de uitkomst van de onderhandelingen doet Attal naar verwachting later vandaag verslag. De premier kwam de boeren vorige week tegemoet door de verhoging van de belasting op landbouwdiesel te schrappen.

Protesterende boer bij een blokkade gisteren op de A6 bij Villabe, ten zuiden van Parijs

Voor de boeren is die toezegging niet voldoende. Zij maken zich kwaad over de in hun ogen te lage prijzen die zij krijgen voor hun producten, terwijl ze te maken hebben met stijgende energieprijzen. Ook hekelen de boeren Europese milieuregels die voorschrijven dat ze vanwege natuurherstel een deel van hun land niet voor landbouw mogen gebruiken. De EU moet de Franse boeren deze week op dat punt tegemoetkomen, zei de Franse minister van landbouw Fesneau gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl