Yira Sor viert de goal die wordt afgekeurd, links arbiter Nathan Verboomen
NOS Voetbal

Belgisch duel moet over na protest over arbitrale fout, Anderlecht 'verbijsterd'

In Nederland ging het deze week veel over een niet gegeven penalty in de door PSV verloren bekerwedstrijd tegen Feyenoord. PSV-trainer Peter Bosz zette vandaag maar een streep onder de discussie. In België gaat de discussie over een moment in de veelbesproken wedstrijd tussen Anderlecht en KRC Genk door.

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP), de Belgische tuchtcommissie, oordeelde vandaag zelfs dat de competitiewedstrijd moet worden overgespeeld na protest van Genk. Het protest van Genk werd aanvankelijk afgewezen, maar in beroep werd de Limburgse club in het gelijk gesteld.

Wat is er gebeurd?

Bij de betreffende wedstrijd op 23 december stopte Anderlecht-doelman Kasper Schmeichel een strafschop van Bryan Heynen, maar scoorde Yira Sor uit de rebound. Het leek de 0-1, maar arbiter Nathan Verboomen keurde de treffer af omdat Sor te vroeg was ingelopen, De scheidsrechter gaf een vrije trap aan Anderlecht.

Genk verloor de topper in Brussel uiteindelijk met 2-1. De scheidsrechterscommissie (PRD) oordeelde daarna dat er een arbitrale fout was gemaakt. De VAR bleek alleen op Sor te hebben gelet, maar was vergeten te kijken naar het ook te vroeg inlopen van Anderlecht-spelers Yari Verschaeren en Mario Stroeykens.

Kijk hieronder naar de uitspraak van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP):

Het PRD betitelde de fout als een menselijke beoordelingsfout en niet als een inbreuk op de spelregels. Genk was het hier echter niet mee eens en stapte naar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) om zijn gelijk te halen en de wedstrijd over te laten spelen.

De Limburgse club zag de fout van de arbitrage niet als een menselijke beoordelingsfout, zoals bijvoorbeeld het strafschopmoment bij Feyenoord-PSV, maar als een fout bij het toepassen van de spelregels. In dat laatste geval zou de wedstrijd opnieuw gespeeld moeten worden. Vandaag kreeg Genk alsnog gelijk.

"De wedstrijd moet herspeeld worden, omdat de score nog kon veranderen tussen het moment dat de vergissing werd begaan (in de 23ste minuut) en het einde van de match, in die mate dat de punten hierdoor mogelijk anders moesten worden toegekend", luidde het oordeel van de DRP.

Vergelijkbare situaties

Het is niet de eerste keer dat een wedstrijd op basis van een foutieve toepassing van de spelregels (deels) moet worden overgespeeld. In 2017 moest de penaltyreeks van het KNVB-bekerduel tussen FC Lisse en HSV Hoek opnieuw, omdat de arbiter de strafschoppen in de verkeerde volgorde had laten nemen.

Nieuwe strafschoppenserie bij Lisse - HSV Hoek in 2017

Ook in het WK-kwalificatueduel tussen Oezbekistan en Bahrein in 2005 ging het mis bij een strafschop. Oezbekistan benutte de penalty, maar de goal werd terecht afgekeurd vanwege te vroeg inlopen. Daarna maakte de scheidsrechter echter de fout de bal aan Bahrein te geven in plaats van de penalty te laten hernemen.

De wereldvoetbalbond FIFA liet die wedstrijd vanwege de foutieve toepassing van de spelregels helemaal overspelen. Acht jaar geleden gebeurde hetzelfde bij het EK-kwalificatieduel tussen de Engelse en Noorse vrouwen onder 19. Toen liet de UEFA het duel hervatten vanaf het penaltymoment.

Anderlecht in beroep

Anderlecht legt zich hoe dan ook niet neer bij het besluit van de DRP. "Wij reageren verbijsterd op deze beslissing", zei advocaat Walter Damen in Het Laatste Nieuws. "Een menselijke fout wordt zo een fout tegen het reglement."

"Wij gaan zeker in beroep", voegde de advocaat toe. "Niet enkel in het belang van Anderlecht, maar in het belang van het Belgisch voetbal. Alleen is het bij de bondsinstanties op dit moment niet duidelijk waar wij dat moeten doen."

Wanneer de wedstrijd nu wordt gespeeld, is nog niet bekendgemaakt. Anderlecht bezet achter Union de tweede plaats in de competitie, met inclusief de drie gewonnen punten tegen Genk 43 punten uit 21 wedstrijden. Genk staat vijfde met 35 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl