NOS Voetbal

Voetballers Indonesië in extase door Kirgizische 'Koning Kojo': 'Hoop al verloren'

De Kirgizische spits Joel Kojo zal de Azië Cup niet in zijn gegaan met het idee een voetbalheld in Indonesië te worden. Maar toen hij gisteren kort voor tijd scoorde tegen Oman, werd hij dat toch echt.

Op Indonesische sociale media werd de in Ghana geboren aanvaller tot 'King Kojo' gedoopt. Door zijn doelpunt hield Kirgizië Oman op een gelijkspel. En daardoor plaatste het Nederlands getinte Indonesië zich op het nippertje voor de achtste finales van de Azië Cup, voor het eerst in de geschiedenis van dat land.

Na de laatste wedstrijd tegen Japan (3-1 verlies) had Indonesië puntenverlies van Syrië, Palestina, Bahrein of Oman nodig om door te gaan. Maar die eerste drie landen wonnen. Alle hoop was dus gevestigd op Oman. Of eigenlijk op het nietige Kirgizië, punt- én doelpuntloos onderaan in de poule van Oman.

Nagelbijtend voor de tv

De Indonesische spelers uit Nederland, alle vijf door een naturalisatieproces gegaan om voor Garuda uit te komen, zaten gisteren nagelbijtend voor de televisie in hun hotelkamer in Doha.

Kirgizië begon dramatisch en kwam meteen achter. "We waren de hoop eigenlijk al bijna verloren", vertelt Rafael Struick, aanvaller van ADO Den Haag en Indonesië. "En toen viel in de tweede helft opeens die goal. De spanning was daarna niet te doen."

Maar Kirgizië hield stand en hielp Indonesië om geschiedenis te schrijven. Het leverde een groot feest op in het hotel, waar de Indonesische spelers uit dolle vreugde hun Zuid-Koreaanse bondscoach Shin Tae-yong besprongen.

Indonesische spelers door het dolle heen na gelijkspel Kirgizie-Oman

Struick speelde dit seizoen maar 53 minuten mee in de eerste divisie, maar stond op de Azië Cup elke groepswedstrijd in de basis. Tegen Vietnam verdiende hij een penalty, die de winnende goal opleverde.

Het keiharde werken heeft Indonesië naar de volgende ronde gebracht, zegt Struick. "We zijn een heel hecht team geworden. Spelers zetten een stap extra voor elkaar. Dat moet ook wel als je tegen teams speelt die op papier sterker zijn."

Marokkaanse stijl

Het voetbal dat Indonesië probeerde te spelen in de poulefase deed wat denken aan dat van Marokko op het WK in Qatar. "We wisselen terugzakken en druk zetten goed af. We staan met vijf verdedigers achterin, maar proberen ook echt te voetballen."

In dat voetballende aspect zijn de Nederlanders Ivar Jenner (FC Utrecht) en Justin Hubner (Wolverhampton Wanderers) heel belangrijk. Tegen Irak verrichte Jenner bijvoorbeeld technisch knap voorwerk bij de 1-1.

Vreugde bij Indonesië na de goal tegen Irak, met in het midden Justin Hubner

Struick hoopt dat de unieke prestatie van zijn team het Indonesische voetbal een boost geeft. "Het gaat nu écht leven. Je voelt nu dat het land achter ons staat."

Zondag speelt Indonesië om 12.30 uur Nederlandse tijd tegen Australië. The Socceroos wonnen hun groep, maar maakten nog weinig indruk.

Indonesië zal het dan helemaal zelf moeten doen. 'King Kojo' stapt vanmiddag namelijk in het vliegtuig, terug naar Kirgizië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl