NOS Voetbal

Indonesië voor eerste keer naar achtste finales Azië Cup, met beetje hulp van Kirgizië

Voetbalminnend Indonesië staat op zijn kop. Het land is voor de eerste keer in de geschiedenis doorgedrongen tot de knock-outfase van de Azië Cup. In de achtste finales wacht een clash met Australië.

Indonesië overleefde de poulefase als een van de vier beste nummers drie. Vorige week won de ploeg van de Zuid-Koreaanse bondscoach Shin Tae-yong van Vietnam (1-0), maar het verloor van Irak (3-1) en Japan (3-1).

Daardoor was Indonesië van de uitslagen in de andere groepen afhankelijk. Na een aantal tegenvallers was alle Indonesische hoop gevestigd op het nietige Kirgizië, dat Oman op een gelijkspel moest houden.

Toen Oman na tien minuten al op voorsprong kwam, leek het een verloren zaak voor Indonesië. Maar Kirgizië vocht terug en maakte in de tachtigste minuut gelijk.

Het was de verlossende goal voor Indonesië, dat zeventien jaar geleden voor het laatst op de Azië Cup stond. Het is de vijfde keer dat Indonesië aan de Azië Cup meedoet.

Nederlandse spelers

Er zitten vijf spelers in de Indonesische selectie met Nederlandse roots: Justin Hubner, Rafael Struick, Marc Klok, Shayne Pattynama en Ivar Jenner. Zij gingen recentelijk door een naturalisatieproces heen.

Van die vijf speelden Hubner (Wolverhampton Wanderers), Jenner (FC Utrecht} en Struick (ADO Den Haag) alle poulewedstrijden mee. Klok (Persib Bandung) viel in tegen Irak.

Ivar Jenner (FC Utrecht) na de wedstrijd tegen Japan

Zeker Hubner viel daarbij op. De 20-jarige verdediger was in een rol als libero een steunpilaar voor de ploeg. Spits Struick van ADO was ook belangrijk: hij versierde de strafschop tegen Vietnam, die Indonesië uiteindelijk een plek bij de laatste zestien opleverde.

De wedstrijd tegen Australië wordt komende zondag om 12.30 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl