Agenten werden met stenen bekogeld
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

23 stadionverboden na rellen Friese derby: 'Zeer ernstige verstoring openbare orde'

23 mensen krijgen twee jaar lang een gebiedsverbod rond het stadion van Cambuur. Het gaat om mensen die betrokken waren bij de ongeregeldheden in februari vorig jaar, na de wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen.

Volgens de gemeente Leeuwarden hebben de supporters zich schuldig gemaakt aan "een zeer ernstige verstoring van de openbare orde, door openlijk geweld te plegen".

Na afloop van de Friese derby op 19 februari werd de sfeer steeds grimmiger, waarna supporters van beide clubs met elkaar op de vuist gingen.

Er werd volgens Omrop Fryslân onder andere gegooid met stenen, beton en containers, ook richting de politie. De ME werd ingezet om de bussen met Heerenveensupporters veilig de stad uit te krijgen. De bussen werden bekogeld.

Supporter en paard gewond

Een bezoeker van de wedstrijd kreeg een steen in zijn gezicht en raakte gewond. Ook een politiepaard werd bekogeld en raakte gewond. Acht mensen werden ter plekke gearresteerd. Een deel van de daders meldde zich nadat de politie beelden van hen naar buiten bracht.

Kort na de wedstrijd besloot Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden om de rest van het seizoen geen uitpubliek meer toe te laten.

Advertentie via Ster.nl