Veldbestormers Vitesse worden tegengehouden
NOS Voetbal

Stadionverbod van vijf jaar dreigt voor veldbetreders Vitesse

Als het Vitesse lukt om degenen op te sporen die zondag in het duel met Feyenoord het veld betraden, kunnen zij een landelijk stadionverbod krijgen voor vijf jaar. Ook hangt er een boete aan vast van 450 euro voor personen vanaf 18 jaar.

Het eredivisieduel in Arnhem werd in de 87ste minuut tijdelijk gestaakt, nadat mensen van de tribune waren gekomen richting het veld. De vlam sloeg in de pan toen Feyenoord even daarvoor de voorsprong (2-1) had gepakt in de Gelredome. Vitesse-aanhangers renden langs het veld naar de hoofdtribune.

Na een onderbreking van zo'n twintig minuten werd de wedstrijd hervat. De stand veranderde in de resterende minuten niet meer.

Veldbetreders opsporen

Vitesse gaat met behulp van de politie proberen de fans die het veld opkwamen te identificeren. Daarna kan de club besluiten de namen door te geven aan de KNVB. In dat geval kunnen ze een landelijk stadionverbod van zestig maanden krijgen plus een leeftijdsafhankelijke boete.

In het uiterste geval volgt een levenslang stadionverbod, aldus een woordvoerder van de voetbalbond. "Het is duidelijk dat wat er in Arnhem is gebeurd niet kan."

Bekijk hier (vanaf 4:35 minuten) hoe ongeveer dertig mensen ineens het veld op kwamen:

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Feyenoord

"Dat dit is gebeurd, is heel rot", zegt een woordvoerder van Vitesse. "Spelers en staf: iedereen hier baalt. Net als veel supporters, zij floten de zich misdragende fans vanaf de tribune uit."

Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, die in het stadion was, had tegenover De Gelderlander geen goed woord over voor de misdragingen. "Triest dat dit groepje raddraaiers het voor de rest verpest. Ik zag vaders die hun angstige kinderen moesten troosten en geschrokken mensen in een rolstoel die in veiligheid gebracht werden. Die relschoppers hebben geen idee wat ze teweegbrengen", aldus Marcouch in de krant.

Vitesse-spelers na afloop van de wedstrijd

Er gaan meerdere verhalen rond over de toedracht van de stormloop, meldt de regionale krant. Er zouden fans van buitenlandse clubs tussen de Arnhemse aanhang op de Zuid-tribune hebben gezeten, die Feyenoord-supporters wilden aanvallen. Het zou volgens verhalen onder de Vitesse-aanhang gaan om de harde kernen van het Belgische RFC Luik, FC Midtjylland en van de Roemeense club Petrolul, zo stellen meerdere bronnen tegenover De Gelderlander.

Vitesse kent de geruchten, maar zegt dat het de verhalen niet kan bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl