Leerlingen in het praktijkonderwijs werken onder meer in de sector zorg en welzijn
NOS NieuwsAangepast

Kamer steunt reiskostenvergoeding voor stage

Zo'n 1300 scholieren die tijdens hun entree-opleiding stage lopen, kunnen binnenkort gratis met bus en trein naar hun stageplek reizen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel om daarvoor geld te reserveren in de onderwijsbegroting.

Een entree-opleiding duurt doorgaans een jaar en is bedoeld voor jongeren die geen diploma hebben gehaald op de middelbare school. Ze lopen vaak op dezelfde plekken stage als leeftijdgenoten uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), maar kregen tot nu toe geen vergoeding voor de reiskosten.

Leerlingen en hun docenten boden de Kamer vanochtend een pamflet aan met het verzoek dit te regelen. De Kamer debatteerde vandaag met de minister over de begroting en de scholieren krijgen voor het grootste deel hun zin.

Peanuts

"We zijn er inmiddels al jaren mee bezig en het is er nog steeds niet", zei Nicole Teeuwen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs.

Dat het niet zo snel is geregeld, komt volgens haar door de wetgeving. "Leerlingen in het entreeonderwijs vallen onder voortgezet onderwijs en niet onder het beroepsonderwijs. En daarom lukt het maar niet. Terwijl het onderwijs vergelijkbaar is met wat leerlingen in het mbo doen op hun stages. Ook is het dezelfde leeftijdscategorie."

"Het is peanuts op een miljardenbegroting", zei Teeuwen. "Er is ons meerdere keren beloofd dat het geregeld zou worden, maar er komt steeds een kink in de kabel."

Ze wees er ook op dat ouders van leerlingen in het praktijkonderwijs vaak in de laagste inkomenscategorieën vallen. "Die kunnen het niet betalen."

Toezegging Wiersma

Vorig jaar kwam de inmiddels opgestapte onderwijsminister Wiersma met de toezegging om de reiskostenvergoeding te regelen voor scholieren. "Het komt goed", zei hij na een vraag daarover op een congres. "Als cadeautje moet ik natuurlijk 'ja' zeggen op deze vraag en dat doe ik ook."

Voorzitter Teeuwen van de Sectorraad vestigde daarop haar hoop op een amendement van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Westerveld om ook in de periode vóór 2026 geld uit te trekken voor een reiskostenvergoeding voor deze groep leerlingen.

Vandaag werd duidelijk dat dat voorstel ook wordt ondertekend door VVD, NSC, BBB, SP, Denk en PvdD, waarmee er een duidelijke meerderheid is in de Tweede Kamer. Het plan van Westerveld kost 1 miljoen euro per jaar en wordt betaald door minder uit te trekken voor de maatschappelijke diensttijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl